Zóveel ouders lezen stiekem appjes aan hun kinderen (en checken hun browsergeschiedenis)

19.08.2019 15:13
ouders-lezen-stiekem-apps

Stiekem appjes lezen, de browsergeschiedenis checken of ‘even snel’ kijken op het scherm van je kind: ruim acht op de tien ouders controleert hun kind als het aankomt op internetgebruik.

Dat blijkt uit onderzoek onder 758 Nederlandse ouders met kinderen van 4 tot 12 jaar.

 

Pesten

Nederlandse kinderen zijn fanatieke surfers: driekwart zit bijna dagelijks op internet en hierbij laat gemiddeld 87 procent van de ouders hun kind alleen met het scherm. Toch maakt 91 procent zich zorgen over de  gevaren van het internet voor hun kind. Een op zes geeft aan dat hun kind een vervelende internetervaring heeft meegemaakt, waarbij het meest genoemd worden: in aanraking komen met porno en benadering door een volwassene, gevolgd door pesten en schending van privacy.

 

Lees ook
Onderzoek: kinderen hebben liever geen zakgeld dan geen internet >

 

Afspraken maken

Hoewel ouders veelvuldig appjes en browsergeschiedenis checken, vindt dik 60 procent het moeilijk om over veilig internetgebruik te praten. Er worden wel afspraken gemaakt, maar deze hebben vooral te maken met de gebruiksduur en –momenten en in mindere mate met wat het kind wel of niet mag bekijken.

 

Van cyberpesten tot heftige beelden

In onderstaande video vertellen kinderen over wat zoal meemaken op internet. Wat delen ze op social media? Worden ze weleens gepest? En zien ze af en toe beelden waar ze wakker van liggen? De antwoorden zullen je verbazen.

Informatie opzoeken voor een spreekbeurt, spelletjes spelen of Skypen met familie: het internet biedt voor kinderen veel moois. En toch is het goed om je kroost tegen zaken als geweld, drugs, cybercrime en cyberpesten te beschermen. Hoe je dit doet? Met deze tips kom je als ouder al een heel eind.

Bron: Kaspersky

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram >