Kind met een tic: ‘Zodra iemand zijn beker of bestek aanraakt, moet hij nieuw eetgerei’

23.01.2023 14:19
afwasborstel airfryer schoonmaken

Energiebesparend is het niet: een dochter die alle lampen aan moet zetten (ook overdag) en een zoon die niets van schone borden wil weten, omdat iemand anders ze heeft aangeraakt. Maar ja, wat doe je tegen zo’n tic?

Tania (32), moeder van Jeffry (11), Marly (6) en Mente (3):

“Zowel mijn oudste als jongste zoon hebben flink wat eigenaardigheden. Mente is sinds zijn tweede geobsedeerd door licht. Alle lichtknopjes waar dan ook moet hij aanraken en het liefst staan de lampen thuis ook de hele dag aan – ook al is het hoogzomer.

Lees ook – Tics bij kinderen: dit kun je eraan doen >

Tic

Onze dochter Marly heeft niks geks, maar oudste zoon Jeffry liep van anderhalf tot vijf jaar altijd op zijn tenen. Toen hij daar eindelijk vanaf was, ontwikkelde hij een ‘kom niet aan mijn spullen’-tic. Hij moet direct nieuw eetgerei zodra iemand zijn beker, bord of bestek alleen maar aanraakt. Soms staat mijn aanrecht vol met drinkbekers of nog schone borden waar meneer ‘vies’ van is, vanwege de mógelijke aanwezigheid van vingers van een gezinslid.

Daarnaast wil hij per se dat zijn kleding goed zit, tot op de naad en draad. Zijn schouders precies synchroon, zijn broek in de vouw en zit zijn sok niet goed, dan trekt hij net zo vaak zijn schoen uit totdat het perfect past. Mijn man kan daar niet tegen. Hij gaat er steevast een discussie over aan, waarop Jeffry alleen maar zijn schouders ophaalt. Zelf ben ik aardig meegaand en heb ik redelijk wat geduld. Of ik laat Jeffry meehelpen met de vaat. Moppert hij dat het te veel is, dan lach ik altijd: ‘Nou de helft is van jou!’”

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.