Energiebesparend is het niet: een dochter die alle lampen aan moet zetten (ook overdag) en een zoon die niets van schone borden wil weten, omdat iemand anders ze heeft aangeraakt. Maar ja, wat doe je tegen zo’n tic?
Lees verder onder de advertentie
Tania (32), moeder van Jeffry (11), Marly (6) en Mente (3):
“Zowel mijn oudste als jongste zoon hebben flink wat eigenaardigheden. Mente is sinds zijn tweede geobsedeerd door licht. Alle lichtknopjes waar dan ook moet hij aanraken en het liefst staan de lampen thuis ook de hele dag aan – ook al is het hoogzomer.
Onze dochter Marly heeft niks geks, maar oudste zoon Jeffry liep van anderhalf tot vijf jaar altijd op zijn tenen. Toen hij daar eindelijk vanaf was, ontwikkelde hij een ‘kom niet aan mijn spullen’-tic. Hij moet direct nieuw eetgerei zodra iemand zijn beker, bord of bestek alleen maar aanraakt. Soms staat mijn aanrecht vol met drinkbekers of nog schone borden waar meneer ‘vies’ van is, vanwege de mógelijke aanwezigheid van vingers van een gezinslid.
Daarnaast wil hij per se dat zijn kleding goed zit, tot op de naad en draad. Zijn schouders precies synchroon, zijn broek in de vouw en zit zijn sok niet goed, dan trekt hij net zo vaak zijn schoen uit totdat het perfect past. Mijn man kan daar niet tegen. Hij gaat er steevast een discussie over aan, waarop Jeffry alleen maar zijn schouders ophaalt. Zelf ben ik aardig meegaand en heb ik redelijk wat geduld. Of ik laat Jeffry meehelpen met de vaat. Moppert hij dat het te veel is, dan lach ik altijd: ‘Nou de helft is van jou!’”
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.