Met een vlokkentest kun je tijdens de zwangerschap zien of jouw ongeboren kind een genetische afwijking heeft. Maar hoe werkt zo’n test precies? Wij leggen het uit.
Lees verder onder de advertentie
De vlokkentest wordt uitgevoerd vanaf elf weken tot dertien weken zwangerschap. De gynaecoloog haalt met een slangetje of naald weefsel (ook wel ‘vlokken’ genoemd) van de placenta uit de baarmoeder. Dit kan op twee manieren: via de buikwand of via de vagina. Welke techniek gebruikt wordt, bepaalt de arts tijdens de ingreep: het is afhankelijk van de positie van de placenta en de ligging van de baarmoeder.
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: na een vlokkentest is er een risico op een miskraam door de ingreep: 1 op 500 vrouwen kreeg na afloop een miskram.
Via de vagina
Wordt er weefsel afgenomen via de vagina? Dan gebruikt de gynaecoloog een dun slangetje, dat met een eendenbek en onder begeleiding van een echo wordt ingebracht. Het inbrengen van de spreider kan een vervelend gevoel geven, maar het afnemen van weefsel is niet pijnlijk. Een verdoving is daarom niet nodig.
Tijdens een vlokkentest via de buikwand wordt de huid wél verdoofd. Daarna prikt de arts met een dunne naald tot in de moederkoek en worden de vlokken opgezogen- veel vrouwen omschrijven dit gevoel als ‘menstruatiepijn’.
Lees verder onder de advertentie
En dan?
Als er weefsel via de vagina is afgenomen, kun je een paar dagen last hebben van vaginaal bloedverlies. Na een behandeling via de buikwand kun je lichte buikpijn ervaren.
De uitslag is meestal binnen twee weken bekend en wordt telefonisch doorgegeven. Is de uitslag afwijkend? Dan kun je vaak al een dag daarna langskomen voor een gesprek met de arts over de mogelijke vervolgstappen.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”