ipad kinderveilig maken
Beeld: Pixabay

Je vond het al zo verdacht stil toen je even in de keuken de vaatwasser aan het uitruimen was. En ja hoor, de grijpgrage handjes van je kind hebben de iPad alweer te pakken. Zo maak je de tablet kidsproof.

Hoewel een tablet natuurlijk een heerlijke uitvinding is (veel dank namens alle ouders wereldwijd) is het soms oppassen geblazen als die kleine vingertjes ermee aan de haal gaan. Voor je het weet ziet je kind ineens iets engs met fake bloed op YouTube en kunnen ze nachten niet slapen. Zo maak je de iPad in een paar stappen kindveilig.

More content below the advertising

 

1. Schakel de beperkingen in

Volgens Tablets Magazine is de eerste, belangrijke stap het inschakelen van beperkingen (ook wel ouderlijk toezicht genoemd, de naam zegt het al). Dit doe je via instellingen -> algemeen -> beperkingen. Door deze simpele handelingen kunnen bepaalde functies en apps niet worden gebruikt (zo voorkom je bijvoorbeeld dat je kind ineens op jouw Facebook struint en daar gekke dingen op plaatst). Via deze stap kun je ook een beperkingscode bestaande uit 4 cijfers instellen. Alleen met deze code kun je de beperkingen wijzigen of ongedaan maken (hou deze code dus geheim voor je koters).

 

2. Schakel bepaalde apps uit

Sommige apps kun je niet verwijderen omdat ze standaard op je iPad staan, zoals Safari, Facetime en de camera. Maar zit je echt te wachten op 150 selfies die jouw peuter per ongeluk heeft gemaakt op een onbewaakt moment? Nee dus. Gelukkig kun je deze standaard apps bedienen via het beperkingenmenu (zie stap 1).

 

Lees ook
KIND: 'Veel op een tablet zitten is helemaal niet schadelijk voor een kind' >

 

3. Schakel de stores uit

Je wilt natuurlijk ook niet dat je kind al dan niet per ongeluk apps verwijdert, installeert of lukraak binnen een app extra (dure) functies aankoopt… Via het beperkingenmenu schakel je ook heel eenvoudig de iTunes- en iBook store uit.

 

4. Stel een leeftijdsbeperking in

Alle content die beschikbaar is via de Stores zijn voorzien van een leeftijdskeuring. Handig, want zo zie je meteen wat wel of niet geschikt is voor jonge oogjes en kun je meteen bepaalde apps uitsluiten – die kunnen dus niet gedownload worden. In het beperkingen menu, onder het kopje Muziek, podcasts en iTunes U kan je ook meteen aangeven of nummers, podcasts en leerboeken met het kenmerk ‘Explicit’ gedownload mogen worden. Explicit betekent dat er grof taalgebruik of naakt in voorkomt. Oftewel: uitschakelen die hap. Bij het kopje Films kan je kiezen welke leeftijden worden toegelaten: Geen films, AL, 6, 9, 12, 16, 18 en Sta alle films toe. Overzichtelijk en easy peasy. Ook voor Apps kun je kiezen uit een paar leeftijdscategorieën. Hier bedraagt het de categorieën: Sta geen apps toe, 4+, 9+, 12+, 17+ en Sta alle apps toe. Zo weet je zeker dat je kind geen apps kan downloaden waar hij nog veel te jong voor is. Tot slot: onder het kopje Websites kun je sites wel of juist niet toegankelijk maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alle sites te blokkeren behalve een paar die door jou zijn goedgekeurd, of je pakt het minder streng aan: alles toestaan behalve een paar webadressen die jij echt niet ziet zitten.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

wat-verwachten-tweede-trimester-zwangerschap

Je bent nu twaalf weken zwanger en het eerste trimester inclusief misselijkheid, stemmingswisselingen en afkeer van voedsel en geuren kun je - hopelijk - achter je laten. Maar wat komt er op je af in het tweede trimester? Wij zetten het op een rij.

Zintuigen

Vanaf de dertiende week tot de vijfde maand groeit je baby gemiddeld van 7 naar 37 centimeter en weegt-ie uiteindelijk nog net geen kilo. Hij traint z'n spieren, oefent met ademen én z'n zintuigen gaan werken. Zo kan hij jouw stem vanuit de baarmoeder horen en uiteindelijk herkennen. Verder wordt de vorm van het gezicht steeds menselijker en kan je partner aan het eind van het tweede trimester contact maken met de baby door zijn of haar hand op jouw buik te leggen.

More content below the advertising

 

Lees ook
Deze foto verdient de prijs voor 'zwangerschapsaankondiging van het jaar' >

 

Jij tijdens het tweede trimester

Voor de meeste vrouwen is dit de leukste fase van de zwangerschap: de kans op een miskraam is veel kleiner geworden, misselijkheid neemt af en je buik krijgt nu echt vorm - je komt zo'n halve kilo per week aan. Toch kun je na twaalf weken ook weer nieuwe kwaaltjes krijgen. Brandend maagzuur, bijvoorbeeld. Of bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn. Máár: blame it on the hormonen.

Nog meer mogelijke kwaaltjes: 

  • Pijn in je onderrug
  • Zwangerschapsstriemen
  • Zwangerschapsmasker
  • Kramp in je benen
  • Slapeloosheid
  • Aambeien

 

To do's

Ook deze periode moeten jullie weer veel regelen. Per week zetten we wat tips voor je op een rij: 

Week 14: oriënteer je op een zwangerschapscursus als je die graag wil volgen.

Week 15: veel vrouwen slaan rond deze periode aan het winkelen voor de babyuitzet.

Week 16: vraag het kraampakket aan bij jouw verzekering.

Week 17: als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet je partner jullie kind erkennen om ook officieel als vader geregistreerd te worden. Je moet hier samen voor naar het gemeentehuis.

Week 18: het is niet verplicht, maar rond deze tijd kun je een afspraak maken voor de twintigwekenecho. Hier kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een medische echo.

Week 24: hoewel het nog even duurt, is het misschien fijn om nu al te bespreken hoe en waar (thuis of in het ziekenhuis) je zou willen bevallen.

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
waarom-veel-babys-s_nachts-niet-doorslapen

Hoe heerlijk het moederschap ook is, die slapeloze nachten zijn afzien. Gelukkig gaat dit - thank goodness - allemaal over, maar troost je tot die tijd met deze vier redenen waarom baby's nog niet doorslapen. Weet je tenminste dat het niet aan jou ligt.

1. Geef 'het vierde trimester' de schuld

Onderzoekers zeggen dat de eerste drie maanden van baby's moeten worden gezien als het 'vierde trimester': ze hebben extra veel aandacht nodig en dit kan ook de reden zijn dat pasgeboren kinderen zo verdomd vaak wakker worden in de nacht. Hoogleraar Darcia Narvaez: 'Onze baby's worden wel 9 tot 18 maanden eerder geboren dan dieren. We willen de baby rustig houden, maar ze zijn nog niet voldoende ontwikkeld.'

More content below the advertising

 

2. Het is de evolutie

Ook zegt Narvaez dat het nu eenmaal in 'de aard van het beestje' zit dat baby's 's nachts wakker zijn. Hiermee doelt ze op het eeuwenoude jachtinstinct. 'Je moet altijd waakzaam blijven, ook tijdens je slaap.' Peter Fleming, een professor aan de Universiteit van Bristol, is het hiermee eens. 'Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis - en nog steeds in veel delen van de wereld - worden baby's zo dicht mogelijk bij hun ouders gehouden, zowel overdag als 's nachts.'

 

Lees ook
‘Wanneer kan ik van mijn baby verwachten dat hij doorslaapt?’  >

 

3. Jouw baby wil graag aandacht

'Jullie kind blijft heus niet wakker om je te irriteren, maar hij wil graag jullie aandacht', stelt Fleming. 'Juist in de nacht is er voor jullie minder afleiding en daar kunnen kinderen van profiteren.'

 

4. Jouw baby is een genie

Oké, ietwat overdreven misschien, maar Fleming zegt dat je een verband kunt leggen tussen intelligentie, ontwikkeling en veel wakker zijn 's nachts. Hij gaat zelfs zo ver dat hij denkt dat ouders die goed naar de behoeften van hun baby luisteren, ervoor zorgen dat het kind later meer empathie heeft. Een studie toonde zelfs aan dat kinderen hierdoor op latere leeftijd minder snel depressief waren.

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >