Dit weekend schieten de temperaturen omhoog en schijnt de zon volop. Ideaal weer om lekker de hort op te gaan, samen met de kinderen. Maar eerst: goed insmeren. Want hoe zalig die zonnestralen ook aanvoelen, je huid kan al snel verbranden. Belangrijk om jezelf en je kind te beschermen, dus.

Zodra de zon schijnt, maakt je huid melanine aan en word je bruin. Door die melanine beschermt je huid zichzelf.  Kleine kinderen maken bijna geen melanine aan, waardoor er te weinig pigment ontstaat om voldoende bescherming te bieden. Téveel Uv-straling vergroot namelijk de kans op huidkanker op latere leeftijd. Onderzoek laat zien dat mensen die vroeger als kind meer dan drie keer zijn verbrand, vijf keer meer kans hebben op huidkanker. Smeren, smeren, smeren dus.

SPF

Als je bij de apotheek voor het rek met zonnebrandcrèmes staat, vliegt de term SPF je om de oren. Dit is de Sun Protection Factor. De hoogte van de SPF bepaalt hoe lang je in de zon kunt. Bij SPF 50 kun je bijvoorbeeld 50 keer zo lang in de zon dan wanneer je geen zonnebrandcrème smeert.

Welk huidtype heb jij?

Om te weten hoe veilig je kunt zonnen, zijn er een aantal huidtypes vastgesteld.

Huidtype 1
Je hebt een zeer lichte huid, sproeten, rood of lichtblond haar. Jij hebt een licht huidtype en verbrandt vrij snel. Je huid kleurt nauwelijks bruin.

Huidtype 2
Mensen met dit huidtype hebben doorgaans blond haar met grijze, groene of lichtbruine ogen. Je verbrandt minder snel en je huid wordt langzaam bruin. Jij kunt het beste minimaal factor 30 gebruiken.

Huidtype 3
Je hebt een licht getinte huid met donkerblond tot bruin haar en bruine ogen. Je verbrandt niet snel en wordt snel bruin. Kies minimaal voor factor 30, alleen al om je huid te beschermen tegen huidveroudering.

Huidtype 4
Een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Dit zijn de kenmerken van jouw huid. Mensen met huidtype 4 verbranden vrijwel nooit en worden snel en makkelijk bruin.

Oproep

Kek Mama en Vichy zijn benieuwd: wat wil jij nog meer weten over huidverzorging in de zomer voor jou en je kind?

Laat hieronder een reactie achter of op Facebook!

 

 

 

 

 

 

karten-mountainbiken-uitjes-voor-stoere-kinderen

Kan het voor jouw kind niet hoog, snel of spannend genoeg? Dan zijn deze stoere uitjes zeker de moeite waard.

Karten

Karten à la Max Verstappen kan bij Race Planet. Kinderen vanaf 8 jaar (en minimaal 1,35 meter lang) mogen op gezette tijden zelfstandig rondjes over de kartbaan rijden. Kinderen die het nog iets te spannend vinden om zelf te rijden of nog te klein zijn, kunnen mee met een instructeur in een speciale duo-kart.

 

Klimpark

Hou jij je hart al vast bij een simpel klimrek, maar kan het voor je kind niet hoog genoeg? Breng eens een bezoek aan een klimbos. Hier weet je door de goede begeleiding en zekeringen tenminste dat je kind niet valt. De leukste zet Kek Mama voor je op een rij.

 

Trampolinepark

Eén bonk energie, die kinderen. Ga naar een indoor trampolinepark en ze zijn aan het eind van de dag lekker moe. Door het hele land vind je verschillende vestigingen, kijk hier of er een bij jou in de buurt is.

 

Lees ook
5x uitjes voor kinderen die gek zijn op dieren en de natuur >

 

Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Historische en moderne vliegtuigen wisselen elkaar af in Luchtvaart-Themapark Aviodrome. Wat heet: er zijn zelfs meer dan honderd verschillende vliegmachines. Hartstikke leuk dus, om een rondleiding te krijgen en alles van dichtbij te bekijken. De kinderen kunnen er ook een piloten- en stewardessenopleiding volgen, in een vluchtsimulator vliegen en een trapvliegtuig besturen.

 

Indoor skihal

Je hoeft echt niet naar Oostenrijk om lekker te kunnen skiën: in Nederland vind je genoeg hallen die besneeuwde bergen in verschillende hoogtes hebben nagebootst. De leukste adressen vind je hier.

 

Mountainbiken

Hou je van stoer BMX-en of mountainbiken? In Utrecht vind je Bikepark, dé hotspot voor iedereen die maar een beetje van BMX houdt. Je kunt hier stunten op een speciale BMX-fiets en jumps maken op het speciale parcours.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leukste-klimbossen-nederland-kinderen

Hou jij je hart al vast bij een simpel klimrek, maar kan het voor je kind niet hoog genoeg? Breng eens een bezoek aan een klimbos. Hier weet je door de goede begeleiding en zekeringen tenminste dat je kind niet kan vallen.

Het Klimeiland - Leidschendam

Dit te gekke klimpark vind je bij recreatiegebied Vlietland en is de eerste echte High Ropes Course van Zuid-Holland. Het park heeft vijftig klimobstakels, elf kabelbanen en klimroutes tussen de 7 en 11 meter hoog. De topper: een kabelbaan van honderd meter lang. Open vanaf 30 maart.

 

Klimbos Rutbeek - Enschede

Ideaal voor de allerkleinsten: het parcours ligt veilig laag bij de grond, maar is spannend genoeg door alle netten, kabels, plankjes en balkjes waarmee je van boom naar boom kunt klimmen. Open vanaf 1 april.

 

Duinoord - Helvoirt

Hier kunnen kinderen niet alleen hun energie kwijt in het klimbos, er is ook een park met trampolines, een binnenspeelkooi, luchtkussen en midgetgolfbaan. Trek gekregen? Bij de verschillende kramen in het park krijg je genoeg te eten. Open vanaf 24 maart.

 

Lees ook
10x de mooiste bossen om te wandelen >

 

Aventoer - Burgum

Leuk om met het hele gezin naar toe te gaan, want door de verschillende parcours is er voor iedereen een perfecte route om te klauteren. Aan de kleintjes die nog niet mogen klimmen, is ook gedacht: zij kunnen zich in het kinderparadijs vermaken. Het hele jaar open - wel goed om van te voren te reserveren.

 

Klimbos Nederland - Veluwe, Achterhoek, Gooi Eemland en Brabantse Wal

Dit klimbos vind je op vier verschillende locaties. In een uitgebreide, verplichte instructie leer je veilig te klimmen en goed getrainde medewerkers houden toezicht. Binnenkort jarig? Dan kun je hier ook een kinderfeestje vieren. Open vanaf 24 maart.

 

Klimbos Garderen - Garderen

Hier heb je diverse routes (waaronder een parcours met uitsluitend tokkels en een parcours met fun onderdelen), dus ook voor de ongeoefende en minder sportieve klimmers is dit bos geschikt. Fijne bijkomstigheid: Klimbos Garderen ligt centraal, in de buurt van Apeldoorn en Amersfoort. Het hele jaar open, enkele dagen op aanvraag.

 

Fun Forest - Almere, Amsterdam, Rotterdam, Venlo

Fun Forest in Almere heeft een speciaal kinderparcours: het Monkey parcours. Maar ook heeft Fun Forest vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Venlo. In Amsterdam en Rotterdam heeft Fun Forest een eigen BOSS Kitchen: een kiosk en terras waar je terecht kunt voor een lekkere en verantwoorde lunch. Alleen open op zaterdag en zondag.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >