zo controleer je kind op teken
Beeld: Shutterstock

Als je kind lekker in het bos of park heeft gespeeld, kan hij gebeten zijn door een teek. En als die de ziekte van Lyme bij zich draagt, kan dat nare gevolgen hebben. Controleer je kind dus goed op teken. Hoe? Dat lees je hier. 

Hoe herken je een tekenbeet?

Als er na een paar dagen een ronde vlek op de huid van je kind verschijnt en die wordt groter, dan moet je goed opletten. Dit kan ook nog na drie maanden gebeuren – dus blijf een tijd lang alert. De vlek kan de vorm hebben van een ring, maar dat hoeft niet altijd. Ook andere vormen komen voor.

More content below the advertising

Ook de kleur kan variëren: meestal is deze roze of roodachtig, maar de vlek kan ook een blauwe kleur hebben.
Zie je op de huid van je kind een plek die deze kenmerken heeft, of vertrouw je het gewoon niet, maak dan altijd een afspraak bij de huisarts.

 

Lees ook:
De Week van de Teek: 5x dit moet je weten over teken >

 

Hoe controleer je je kind op een tekenbeet?

Als je kind op een plaats is geweest waar teken voorkomen – zoals een park, bos of de duinen – moet je hem controleren op teken. Een teek heeft een aantal favoriete plekken op het menselijk lichaam: bij de lies, knieholtes, oksels, bilspleet, de rand van ondergoed, achter de oren en rond de nek.
Inspecteer deze plekken bij je kind goed en gebruik zo nodig een spiegel of vergrootglas, zodat je een eventuele teek niet over het hoofd ziet.

Controleer ook zijn kleding. Heb je geen teek gevonden op het lichaam van je kind, maar wil je er wel zeker van zijn dat zijn kleding ook tekenvrij is? Was broeken en shirts dan minimaal een half uur op 60 graden. Dan gaan teken dood.

 

Is je kind gebeten door een teek? Lees dan hier wat je moet doen om de teek op de juiste manier te verwijderen.
 

Op Tekenradar.nl lees je meer informatie over teken.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >