Zelf doen: zo stimuleer je zelfstandigheid bij een kind

06.12.2022 14:42
peuter wordt zelfstandiger Beeld: Shutterstock

Misschien wil je er nog niet aan denken, maar je kind wordt met de jaren zelfstandiger en heeft jou steeds minder nodig. Hoe bereid je ze daarop voor? Met deze zes handige tips kun je zelfstandigheid alvast stimuleren.

Zelfstandigheid is belangrijk in de ontwikkeling van een kind, want het geeft ze een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Zo stimuleer je het.

Taakjes

Geef je kind steeds meer klusjes die ze zelfstandig kunnen doen. Hebben ze gespeeld met speelgoed? Laat het ze zelf opruimen. Hebben ze hun bord leeg? Laat ze zelf het gebruikte bord in de vaatwasser zetten. Dit zijn kleine taakjes om mee te beginnen, maar die je steeds verder kunt uitbreiden. Zo leren ze dat hun ouders geen personeel zijn en niet alles vanzelf gaat. Ook leren ze dat iedereen een steentje moet bijdragen in het gezin.

Geef het goede voorbeeld

Goed voorbeeld, doet goed volgen! En van wie leren kinderen nou beter dan van hun ouders? Geef daarom het goede voorbeeld. Kinderen doorlopen vier fases in het oppakken van taken, namelijk: voorbeeld volgen, samen doen, alleen proberen en zelf doen. Hoe eerder jij dus het goede voorbeeld geeft, hoe eerder zij het nadoen.

Lees ook: ‘Ik vind het moeilijk dat mijn kind steeds zelfstandiger wordt’

Leren van fouten

De uitspraak ‘van fouten kun je leren’ ken je vast wel. Maak dat je kinderen ook duidelijk. Fouten maken is helemaal niet erg, zolang ze het maar proberen en ervan leren.

Complimenten

Heeft je kind een taakje goed uitgevoerd of iets nieuws geprobeerd? Geef ‘m dan een compliment. Dat doe je vast al, maar een extra complimentje kan nooit kwaad. Het geeft kinderen zelfvertrouwen en dat is een bouwsteen voor zelfstandigheid.

Geduld is een schone taak

Jij doet het huishouden misschien in een handomdraai, maar je kind is waarschijnlijk niet zo snel. Heb daarom geduld. Ook als je kind ergens niet gelijk uitkomt, is het goed om eerst af te wachten of ze zelf met een oplossing komen of dat ze echt hulp nodig hebben.

Lees ook: Stop de tijd: álles over de ontwikkeling van je kind per leeftijd

Uitdagende omgeving

Spelen is belangrijk voor de zelfstandigheid van kinderen. Spelenderwijs leren ze van alles over de wereld om zich heen. Een stimulerende omgeving met genoeg uitdagingen is daarom enorm belangrijk. Je stimuleert een kind het meest door ‘m iets te laten doen dat-ie kan met een beetje hulp van jou. Is het te makkelijk? Dan is het niet uitdagend genoeg. Is het te moeilijk? Dan kan het juist frusterend zijn. Zoek dus een goed evenwicht en zoek activiteiten en speelgoed die aansluiten bij het niveau van je kind.

Bron: Ouders van Nu

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.