Wil je sparen voor je kind? Houd hier dan rekening mee

23.03.2020 09:19
sparen voor je kind tips

De één spaart om de studie van z’n kind te kunnen bekostigen, de ander vindt het belangrijk om ‘m op zijn achttiende een buffer mee te geven. Wat je spaardoel ook is: deze tips kunnen een handje helpen. 

50 euro per maand

Gemiddeld sparen ouders in Nederland zo'n 50 euro per maand voor hun kind – 600 euro per jaar dus. Of dit bedrag voldoende is, ligt natuurlijk aan jezelf: wil je het rijbewijs van je kind betalen zodra hij 17 is? Dan kom je hier prima mee rond. Als je voor een studie geld opzij zet, wordt het wat krap: volgens DUO ben je dan (inclusief studiemateriaal) zo'n 12.000 euro kwijt.

Geen klein bedrag. Des te belangrijker dus om ook van onderstaande punten op te hoogte te zijn:

 

1. Sluit niet zo 1, 2, 3 een spaarrekening af

Zoveel spaarrekeningen, zoveel rentes. En regels. Meestal geldt: hoe hoger de rente, hoe minder makkelijk je tussendoor geld kunt storten of opnemen. Ook iets om naar te kijken: krijg je een welkomsgeschenk bij het openen van de rekening? Met deze tool van de Consumentenbond kun je verschillende spaarrekeningen met elkaar vergelijken. 

 

Lees ook
‘Mama, misschien moet je nu toch echt eens gaan sparen' >

 

2. Hou rekening met de belasting

Want als je een spaarrekening op naam van je kind zet en hier geld op stort, ziet de Belastingdienst dat als een schenking. In 2020 mag je 5.515 euro belastingvrij schenken aan je kind. Schenk je meer? Dan betaal je tot 124.727 euro tien procent schenkingsbelasting. Zodra je kind tussen de 18 en 40 jaar is, mag je éénmalig een groot bedrag (in 2020 maximaal 26.457 euro) belastingvrij schenken. Als het geld gebruikt wordt voor een studie, mag je maximaal 55.114 euro weggeven. Op de website van de Belastingdienst vind je er nog meer informatie over.

 

3. Ook over je eigen vermogen betaal je belasting

Als je het geld op je eigen (spaar)rekening laat staan, betaal je (tot je het bedrag gaat schenken) uiteraard geen schenkingsbelasting, maar wél vermogensrendementsheffing. Dit geldt als je totale vermogen groter is dan 30.360 euro. Heb je een partner dan kun je het bedrag verdubbelen, maar let wel: ook beleggingen en een tweede huis ziet de Belastingdienst als ‘vermogen'.

Vind je het lastig om geld opzij te zetten? Deze superhandige apps kunnen je helpen om geld te besparen.

Bron: spaarrente.nl

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >