Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord 

Ik ben in verwachting van een tweeling. Heel spannend en leuk, maar ik lig ook weleens piekerend wakker. Zo ben ik bijvoorbeeld bang dat ik mijn dochter van twee na de geboorte van haar broertjes niet genoeg aandacht kan geven.

Dorines buurvrouw mevrouw Huppers (91) is net zo benieuwd naar ons antwoord als u. Zij kreeg negen kinderen, waaronder twee tweelingen. De vraag of haar negental genoeg aandacht kreeg is eigenlijk pas in haar opgekomen naar aanleiding van uw mail. Daarom heeft ze haar oudste zoon (70) gepolst. Hij kon zich niet meer herinneren of hij het moeilijk vond haar te moeten delen met acht broers en zusjes. Wel weet hij nog dat hij het gezellig vond thuis. Dat hij altijd kon stoeien en lachen. Dat het nooit saai was. Anders dan bij zijn vriendje Wim, die slechts één broertje had.
 

Eenzelvig

Een gezin als dat van Wim werd destijds gezien als probleemgezin, wegens een gebrek aan kinderen. Zo lees je in De Baedeker voor de Huisvrouw (1953): ‘Het kind uit het kleine gezin heeft het moeilijk. Hier hebben de ouders te veel tijd zich met de kinderen te bemoeien. De kans is groot dat deze al te nadrukkelijk opgevoede, geleide en beheerste nakomelingen te snel getrokken worden uit de kinderwereld naar die der volwassenen. Zij kunnen daardoor een zekere vroegrijpheid vertonen die de natuurlijke ontwikkeling schaadt. Niet zelden komt het voor dat kinderen uit kleine gezinnen eenzelvig worden (…). Voor oudere jongens en meisjes van deze soort is een jeugdorganisatie vaak de beste oplossing.’
 

Kleine rivaaltjes

De meeste oudste kinderen voelen zich van hun troon gestoten als er een klein rivaaltje wordt geboren, en uw dochter krijgt er twee, dus het is wijs haar een tijdje te vertroetelen na uw bevalling. De kans dat u daar geen puf voor hebt is levensgroot, maar of haar dat schaadt is de vraag. Als u uw dochter op haar zeventigste vraagt hoe ze het vond twee broertjes erbij te krijgen, weten wij haar antwoord. Op de korte termijn kunnen oma’s en opa’s misschien inspringen als vertroetelaar (of nog beter: tantes!).

 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >


aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboeken vreemd

Al heeft je kind vast geen idee, de dubbelzinnigheid van deze kinderboeken is zo opvallend dat jij ze liever in de kast laat staan.

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen...

 

Misschien was 'Kitty' beter geweest

 

Rillingen krijg je ervan

 

En wáárom zou je je kind dit precies willen leren?

 

Lees ook
6x fijne boeken van bestsellerauteur Mariëtte Middelbeek >

 

Een beetje flauw, wel grappig

 

Brrrr

 

Daar is-ie weer: Dick

 

Niet zo onschuldig als het lijkt

 

Ietwat ongelukkig gekozen...

 

Stalker George

 

En dan die tekening erbij...

 

Ook hier hadden de tekenaars vast iets anders bedoeld

Bron: Bored Panda
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >