Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord 

Ik ben in verwachting van een tweeling. Heel spannend en leuk, maar ik lig ook weleens piekerend wakker. Zo ben ik bijvoorbeeld bang dat ik mijn dochter van twee na de geboorte van haar broertjes niet genoeg aandacht kan geven.

Dorines buurvrouw mevrouw Huppers (91) is net zo benieuwd naar ons antwoord als u. Zij kreeg negen kinderen, waaronder twee tweelingen. De vraag of haar negental genoeg aandacht kreeg is eigenlijk pas in haar opgekomen naar aanleiding van uw mail. Daarom heeft ze haar oudste zoon (70) gepolst. Hij kon zich niet meer herinneren of hij het moeilijk vond haar te moeten delen met acht broers en zusjes. Wel weet hij nog dat hij het gezellig vond thuis. Dat hij altijd kon stoeien en lachen. Dat het nooit saai was. Anders dan bij zijn vriendje Wim, die slechts één broertje had.
 

Eenzelvig

Een gezin als dat van Wim werd destijds gezien als probleemgezin, wegens een gebrek aan kinderen. Zo lees je in De Baedeker voor de Huisvrouw (1953): ‘Het kind uit het kleine gezin heeft het moeilijk. Hier hebben de ouders te veel tijd zich met de kinderen te bemoeien. De kans is groot dat deze al te nadrukkelijk opgevoede, geleide en beheerste nakomelingen te snel getrokken worden uit de kinderwereld naar die der volwassenen. Zij kunnen daardoor een zekere vroegrijpheid vertonen die de natuurlijke ontwikkeling schaadt. Niet zelden komt het voor dat kinderen uit kleine gezinnen eenzelvig worden (…). Voor oudere jongens en meisjes van deze soort is een jeugdorganisatie vaak de beste oplossing.’
 

Kleine rivaaltjes

De meeste oudste kinderen voelen zich van hun troon gestoten als er een klein rivaaltje wordt geboren, en uw dochter krijgt er twee, dus het is wijs haar een tijdje te vertroetelen na uw bevalling. De kans dat u daar geen puf voor hebt is levensgroot, maar of haar dat schaadt is de vraag. Als u uw dochter op haar zeventigste vraagt hoe ze het vond twee broertjes erbij te krijgen, weten wij haar antwoord. Op de korte termijn kunnen oma’s en opa’s misschien inspringen als vertroetelaar (of nog beter: tantes!).

 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >