Wanneer gaat je baby rechtop zitten?

03.11.2022 12:32
wanneer gaat baby rechtop zitten Beeld: Getty Images

De eerste maanden na de geboorte ligt je baby nog heerlijk in je armen. Maar langzaam wordt hij sterker, tot hij op een gegeven moment zelf rechtop kan zitten. Wanneer is dat en hoe kun je hem daarbij begeleiden?

Net na de geboorte kan je baby zijn hoofd nog niet zelfstandig optillen. Simpelweg omdat zijn nekspieren nog moeten ontwikkelen. Het is dus niet voor niets dat onder meer de kraamverzorgster je uitlegt dat je het hoofdje van je baby goed moet ondersteunen, bijvoorbeeld bij het voeden en aankleden.

Na een aantal weken tot maanden kan je baby zijn hoofdje steeds beter rechtop houden en met steun bij je op schoot zitten. En lukt het hem al zich aan jouw vingers op te trekken tot een half zittende positie?

Lees ook:
Wanneer begint je baby met kruipen? >

Rechtop zitten

Je zal je baby in het begin altijd moeten blijven ondersteunen, maar rond een maand of zes zal je baby gaan proberen om zelfstandig rechtop te zitten. Het beste lukt dit vanuit de buikligging. Leg je kind dus regelmatig even op zijn buik – dit is ook goed om een voorkeurshouding te voorkomen en om uiteindelijk te leren kruipen.

Niet te lang

De rug en de nek van je baby worden steeds sterker. Het wordt voor hem ook steeds leuker om rechtop te zitten: kijk eens, wat je allemaal vanuit die positie kunt zien. Toch is het, met het oog op vermoeidheid, verstandig om je kind niet te lang achter elkaar rechtop te laten zitten. Niet op een stoel, maar ook niet in een autostoeltje of de buggy. Maximaal een uurtje is in het begin een goede richtlijn.

Kan je kind eenmaal stabiel, zelfstandig rechtop zitten, dan kun je hem in het fietsstoeltje zetten en samen gaan fietsen.

Bron: Jeugdgezondheidszorg

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.