Het woord zegt het al: bij een voorkeurshouding ligt je baby voornamelijk in één en dezelfde houding. Dit kan leiden tot een afgeplat hoofdje. Of dit kwaad kan en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Baby’s hebben na de geboorte nog een zachte schedel. Als je baby graag voornamelijk in één houding ligt – op de rechterkant van zijn hoofdje of juist de linkerkant – bestaat de kans dat de achterkant van zijn hoofd aan één kant platter wordt. Het risico op zo’n afgeplat hoofdje is het grootst in de eerste maand, maar het kan ontstaan tot je kind ongeveer zes maanden oud is.
Lees verder onder de advertentie
Kan een afgeplat hoofdje kwaad?
Bij de meeste baby’s gaat het geleidelijk weer over. Maar soms is dat niet zo en blijft de vorm van het hoofd aan één kant iets anders. Dit is niet ernstig en bovendien zie je er, zodra je baby eenmaal haar krijgt, vrijwel niets meer van. Maak je je zorgen, overleg dan met het Consultatiebureau.
Een afgeplat hoofdje voorkomen is moeilijk, als je eenmaal merkt dat je kind heel graag in één bepaalde houding ligt. Wel kun je helpen om vaker zijn hoofd naar beide kanten te draaien. Zo kan hij zijn voorkeurshouding afleren en ontwikkelt zijn hoofd zich zo symmetrisch mogelijk. Dat doe je bijvoorbeeld zo:
Lees verder onder de advertentie
Leg je baby altijd op zijn rug in bed en draai zijn hoofd naar zijn niet-voorkeurskant. Draait hij meteen terug? Doe het dan nog eens als hij slaapt
Zorg dat het licht van het raam of de deur van de niet-voorkeurskant komt. Draai desnoods zijn bedje of de box om
Is je baby wakker? Leg een fel gekleurd speeltje of iets anders dat zijn aandacht trekt aan zijn niet-voorkeurskant. Zorg er wel voor dat hij hier niet bij kan komen
Verschoon je baby of kleed hem aan zodra hij recht voor je ligt. Of zorg dat je aan zijn niet-voorkeurskant staat
Geef je borstvoeding? Dan wissel je de houding van je baby vanzelf af omdat je beide borsten gebruikt. Bij flesvoeding kun je ook van houding wisselen
Vanaf drie maanden kun je je baby in de box of op een speelkleed op zijn buik leggen, eventueel met hulp van een buikkussen. Zo leert hij zijn hoofd op te richten en in het rond te kijken en ontwikkelt hij zijn nek- en rugspieren. Blijf wel altijd bij hem.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.