
Elise: ‘We zwaaiden blij naar papa in de zee, niet wetende wat zich echt afspeelde’
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Het woord zegt het al: bij een voorkeurshouding ligt je baby voornamelijk in één en dezelfde houding. Dit kan leiden tot een afgeplat hoofdje. Of dit kwaad kan en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit.
Baby’s hebben na de geboorte nog een zachte schedel. Als je baby graag voornamelijk in één houding ligt – op de rechterkant van zijn hoofdje of juist de linkerkant – bestaat de kans dat de achterkant van zijn hoofd aan één kant platter wordt. Het risico op zo’n afgeplat hoofdje is het grootst in de eerste maand, maar het kan ontstaan tot je kind ongeveer zes maanden oud is.
Bij de meeste baby’s gaat het geleidelijk weer over. Maar soms is dat niet zo en blijft de vorm van het hoofd aan één kant iets anders. Dit is niet ernstig en bovendien zie je er, zodra je baby eenmaal haar krijgt, vrijwel niets meer van. Maak je je zorgen, overleg dan met het Consultatiebureau.
Lees ook:
Zo leer je je baby zelfstandig van de bank te klimmen >
Een afgeplat hoofdje voorkomen is moeilijk, als je eenmaal merkt dat je kind heel graag in één bepaalde houding ligt. Wel kun je helpen om vaker zijn hoofd naar beide kanten te draaien. Zo kan hij zijn voorkeurshouding afleren en ontwikkelt zijn hoofd zich zo symmetrisch mogelijk. Dat doe je bijvoorbeeld zo:
Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >