Hoe een beste vriend bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind

13.01.2024 11:00

Is jouw kiddo onafscheidelijk van zijn of haar maatje? Dan bouwen ze samen aan een stevige basis. Samen spelen, delen en babbelen – een beste vriend is niet alleen gezellig maar ook cruciaal voor de sociale groei van je kind.

Waarom een bestie goed is voor de ontwikkeling van je kind? Nou, hierom:

Sociale skills

Een beste vriend leert je kind hoe hij zelf een goede vriend kan zijn. Het is een klankbord waarin ze kunnen oefenen met de ins en outs van vriendschap, inclusief de ups, downs en dat belangrijke vertrouwen.

Geborgenheid

In een goede vriendschap hebben kinderen altijd iemand om op terug te vallen. Als het stormt in hun wereld, hebben ze een vriend waarbij ze hun hart kunnen luchten. Dat geeft niet alleen een gevoel van veiligheid, maar ook geborgenheid.

Doorzettingsvermogen

Of je kind nu een mini of een tiener is, iedereen zit wel eens in een dip. Een vriend van dezelfde leeftijd maakt dat ze zich minder alleen voelen en motiveert ze om door te zetten. Soms is kletsen met een vriend gewoon net even fijner dan met ouders.

Lees ook – ‘Waarom de vriendschap tussen een jongen en meisje zo mooi is’

Less stress

Kids willen hun gevoelens niet altijd delen uit angst voor oordeel. Met een beste vriend kunnen ze praten over alles, zelfs over dingen waarvoor ze zich schamen. Dat vermindert stress en gepieker, en laat die onderliggende emoties lekker stromen.

Empathisch vermogen

Een hechte vriendschap is meer dan praten over koetjes en kalfjes. Kinderen leren sociale vaardigheden die verder gaan en alles behalve oppervlakkig zijn. Ze leren meevoelen, zich inleven en rekening houden met de gevoelens van een ander – stuk voor stuk vaardigheden die net zo waardevol zijn als een vlotte babbel.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.