verschil-sparen-beleggen

Altijd slim om wat geld opzij te leggen voor je kind. En dan kun je het natuurlijk ouderwets in een wollen sok stoppen, maar je kunt er ook voor kiezen om het te sparen of beleggen.

In samenwerking met ABN AMRO lichten we de grootste verschillen tussen die twee toe.

More content below the advertising

 

Rendement vs rente

Wie spaart, krijgt rente en die staat in de meeste gevallen vast. Alleen jammer dat de spaarrentes op dit moment zo laag zijn: landelijk schommelen ze rond de 0,1%. Bij beleggen krijg je geen rente, maar is het doel om een mooi rendement te behalen. Dat is de opbrengst van je investering, die ontstaat als je beleggingen over een bepaalde periode meer waard worden. Net zoiets als het kopen van een huis, bijvoorbeeld - dat kan na een aantal jaar ook meer of juist minder waard zijn.

Bij beleggingsproducten wordt vaak aangegeven wat het verwachte rendement is op basis van resultaten uit het verleden, een voorbeeld hiervan is deze berekening. Maar zoals je waarschijnlijk wel weet, bieden die geen garanties voor de toekomst: er is altijd een risico dat je (een deel van) je inleg kwijtraakt.

 

Lees ook
Potje opbouwen voor later? 5 slimme spaartips >

 

Risico vs opbrengst

Als je het niet erg vindt dat de opbrengsten van sparen niet zo hoog zijn, kun je je geld gewoon lekker op je spaarrekening laten staan. Maar wil je proberen je vermogen 'in beweging' te brengen, dan moet je meer risico nemen. Bij de meeste beleggingsproducten heb je zelf invloed op de hoeveelheid risico die je neemt, dus dat scheelt al een hoop.

Zo kun je bijvoorbeeld defensief beleggen. Hier worden er geen grote risico's genomen én blijft het maximale rendement relatief laag. Simpel uitgelegd: je loopt minder kans om een deel van je geld kwijt te raken, maar het verwachte bedrag dat je er uiteindelijk uithaalt is lager - het is maar net waar jij je comfortabel bij voelt. Bedenk wel dat je kans op een mooi rendement het grootst is als je je inleg voor langere tijd wegzet.

 

Sparen of beleggen?

Maar wat is nu de beste keuze? Wil je binnenkort een nieuwe fiets of computer voor je kind wilt kopen, dan is sparen een goede optie. Kun je langere tijd geld missen? Dan kun je beter beleggen. En zo ingewikkeld is dat helemaal niet, kijk bijvoorbeeld maar eens bij Begeleid Beleggen van ABN AMRO. Jij bepaalt voor welk doel je wilt beleggen, hoe lang en hoeveel je inlegt. Bij het maken van die keuzes word je online begeleid. Doordat je zelf een Profielfonds kiest, heb je zelf grip op hoeveel risico je neemt. En het beheer van je Profielfonds wordt gedaan door een professionele fondsbeheerder. Zo hoef jij er dus niet elke dag mee bezig te zijn. Ben je benieuwd wat Beleggen kan opleveren? Doe de check op ABNAMRO.nl en zie direct of het aansluit op jouw situatie.

Leer hier meer over Begeleid Beleggen.

 

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn maar brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleg alleen in beleggingsproducten die je begrijpt.

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >