Altijd slim om wat geld opzij te leggen voor je kind. En dan kun je het natuurlijk ouderwets in een wollen sok stoppen, maar je kunt er ook voor kiezen om het te sparen of beleggen.
Lees verder onder de advertentie
In samenwerking met ABN AMRO lichten we de grootste verschillen tussen die twee toe.
Rendement vs rente
Wie spaart, krijgt rente en die staat in de meeste gevallen vast. Alleen jammer dat de spaarrentes op dit moment zo laag zijn: landelijk schommelen ze rond de 0,1%. Bij beleggen krijg je geen rente, maar is het doel om een mooi rendement te behalen. Dat is de opbrengst van je investering, die ontstaat als je beleggingen over een bepaalde periode meer waard worden. Net zoiets als het kopen van een huis, bijvoorbeeld – dat kan na een aantal jaar ook meer of juist minder waard zijn.
Lees verder onder de advertentie
Bij beleggingsproducten wordt vaak aangegeven wat het verwachte rendement is op basis van resultaten uit het verleden, een voorbeeld hiervan is deze berekening. Maar zoals je waarschijnlijk wel weet, bieden die geen garanties voor de toekomst: er is altijd een risico dat je (een deel van) je inleg kwijtraakt.
Als je het niet erg vindt dat de opbrengsten van sparen niet zo hoog zijn, kun je je geld gewoon lekker op je spaarrekening laten staan. Maar wil je proberen je vermogen ‘in beweging’ te brengen, dan moet je meer risico nemen. Bij de meeste beleggingsproducten heb je zelf invloed op de hoeveelheid risico die je neemt, dus dat scheelt al een hoop.
Lees verder onder de advertentie
Zo kun je bijvoorbeeld defensief beleggen. Hier worden er geen grote risico’s genomen én blijft het maximale rendement relatief laag. Simpel uitgelegd: je loopt minder kans om een deel van je geld kwijt te raken, maar het verwachte bedrag dat je er uiteindelijk uithaalt is lager – het is maar net waar jij je comfortabel bij voelt. Bedenk wel dat je kans op een mooi rendement het grootst is als je je inleg voor langere tijd wegzet.
Sparen of beleggen?
Maar wat is nu de beste keuze? Wil je binnenkort een nieuwe fiets of computer voor je kind wilt kopen, dan is sparen een goede optie. Kun je langere tijd geld missen? Dan kun je beter beleggen. En zo ingewikkeld is dat helemaal niet, kijk bijvoorbeeld maar eens bij Begeleid Beleggen van ABN AMRO. Jij bepaalt voor welk doel je wilt beleggen, hoe lang en hoeveel je inlegt. Bij het maken van die keuzes word je online begeleid. Doordat je zelf een Profielfonds kiest, heb je zelf grip op hoeveel risico je neemt. En het beheer van je Profielfonds wordt gedaan door een professionele fondsbeheerder. Zo hoef jij er dus niet elke dag mee bezig te zijn. Ben je benieuwd wat Beleggen kan opleveren? Doe de check op ABNAMRO.nl en zie direct of het aansluit op jouw situatie.
Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn maar brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleg alleen in beleggingsproducten die je begrijpt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.