In samenwerking met Kek Mama

Waarom beleggen voor je kind een goed idee kan zijn (én heel makkelijk is)

08.10.2018 11:43
verschil-sparen-beleggen

Altijd slim om wat geld opzij te leggen voor je kind. En dan kun je het natuurlijk ouderwets in een wollen sok stoppen, maar je kunt er ook voor kiezen om het te sparen of beleggen.

In samenwerking met ABN AMRO lichten we de grootste verschillen tussen die twee toe.

 

Rendement vs rente

Wie spaart, krijgt rente en die staat in de meeste gevallen vast. Alleen jammer dat de spaarrentes op dit moment zo laag zijn: landelijk schommelen ze rond de 0,1%. Bij beleggen krijg je geen rente, maar is het doel om een mooi rendement te behalen. Dat is de opbrengst van je investering, die ontstaat als je beleggingen over een bepaalde periode meer waard worden. Net zoiets als het kopen van een huis, bijvoorbeeld – dat kan na een aantal jaar ook meer of juist minder waard zijn.

Bij beleggingsproducten wordt vaak aangegeven wat het verwachte rendement is op basis van resultaten uit het verleden, een voorbeeld hiervan is deze berekening. Maar zoals je waarschijnlijk wel weet, bieden die geen garanties voor de toekomst: er is altijd een risico dat je (een deel van) je inleg kwijtraakt.

 

Lees ook
Potje opbouwen voor later? 5 slimme spaartips >

 

Risico vs opbrengst

Als je het niet erg vindt dat de opbrengsten van sparen niet zo hoog zijn, kun je je geld gewoon lekker op je spaarrekening laten staan. Maar wil je proberen je vermogen ‘in beweging’ te brengen, dan moet je meer risico nemen. Bij de meeste beleggingsproducten heb je zelf invloed op de hoeveelheid risico die je neemt, dus dat scheelt al een hoop.

Zo kun je bijvoorbeeld defensief beleggen. Hier worden er geen grote risico’s genomen én blijft het maximale rendement relatief laag. Simpel uitgelegd: je loopt minder kans om een deel van je geld kwijt te raken, maar het verwachte bedrag dat je er uiteindelijk uithaalt is lager – het is maar net waar jij je comfortabel bij voelt. Bedenk wel dat je kans op een mooi rendement het grootst is als je je inleg voor langere tijd wegzet.

 

Sparen of beleggen?

Maar wat is nu de beste keuze? Wil je binnenkort een nieuwe fiets of computer voor je kind wilt kopen, dan is sparen een goede optie. Kun je langere tijd geld missen? Dan kun je beter beleggen. En zo ingewikkeld is dat helemaal niet, kijk bijvoorbeeld maar eens bij Begeleid Beleggen van ABN AMRO. Jij bepaalt voor welk doel je wilt beleggen, hoe lang en hoeveel je inlegt. Bij het maken van die keuzes word je online begeleid. Doordat je zelf een Profielfonds kiest, heb je zelf grip op hoeveel risico je neemt. En het beheer van je Profielfonds wordt gedaan door een professionele fondsbeheerder. Zo hoef jij er dus niet elke dag mee bezig te zijn. Ben je benieuwd wat Beleggen kan opleveren? Doe de check op ABNAMRO.nl en zie direct of het aansluit op jouw situatie.

Leer hier meer over Begeleid Beleggen.

 

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen kan interessant zijn maar brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Beleg alleen in beleggingsproducten die je begrijpt.