VVD wil onderzoek naar geldstraf voor vaccinatieweigeraars

14.02.2019 15:46

Regeringspartij VVD wil dat het kabinet onderzoek gaat doen naar het nut van een financiële straf voor ouders die hun kind niet laten vaccineren. “Baby’s en kleine kinderen lopen meer risico’s als we niet alle kinderen inenten”, zei premier Rutte eerder in een persconferentie.

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff stelde eerder al voor om een vaccinatieplicht in te voeren als uiterste redmiddel, maar het kabinet wil eerst proberen om via betere voorlichting meer ouders tot inenten te doen overgaan.

 

‘Ik maak me zorgen’

Als dit niet werkt, wil de partij dat er ook naar andere ingrepen wordt gekeken. Kamerlid Hayke Veldman: “Ik heb geen taboes. Ik maak me zorgen over de dalende vaccinatiegraad en daarmee het stijgende infectierisico in Nederland. We moeten bereid zijn om dus ook na te denken over verregaande maatregelen waarvan we hopen dat we ze uiteindelijk nooit hoeven in te zetten.’’ 

 

Lees ook
‘Kind niet vaccineren? Dan word je gekort op kinderbijslag’ >

 

Gekort op kinderbijslag

In Australië worden ouders sinds kort al gekort op de kinderbijslag als zij hun kind niet vaccineren. Ook wordt het kind de toegang tot het kinderdagverblijf of de kleuterschool ontzegd.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >