‘Kind niet vaccineren? Dan word je gekort op kinderbijslag’

07.08.2018 08:27
kinderopvang weigert ongevaccineerde kinderen

De vaccinatiegraad in Nederland daalt en daar moet wat aan gedaan worden, vindt Ruud Coolen-Van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

“Ouders die hun kind niet willen vaccineren, moeten gekort worden op hun kinderbijslag”, zegt hij in EenVandaag.

 

‘Bedreiging voor de volksgezondheid’

Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kind niet te laten inenten tegen ziektes als bof, mazelen of rode hond en hierdoor is de vaccinatiegraad (het percentage kinderen dat een vaccinatie heeft ontvangen) in sommige steden met negentig procent gedaald. Een bedreiging voor de volksgezondheid, vindt Coolen-Van Brakel.

 

Indianenverhalen

Hij denkt dat de daling vooral te maken heeft met onjuiste informatie op internet. “Er gaan ongelooflijk veel indianenverhalen rond over hoe gevaarlijk vaccineren zou zijn. Daar moet de overheid echt veel krachtiger tegenin gaan.”

 

Lees ook
COLUMN ANKE: Vaccineren >

 

Boetesysteem

Ook pleit Coolen-Van Brakel voor een boetesysteem voor ouders die hun kind weigeren te laten vaccineren. “Wat je zou moeten doen, is zeggen dat het consequenties heeft. Op het moment dat ouders hun kinderen niet laten inenten, betekent dat een korting op de kinderbijslag. Dat klinkt misschien als een perverse prikkel, maar als het werkt, dan werkt het.”

 

Vaccinatieplicht

Het idee is overigens niet nieuw: in Australië is deze regel al van kracht en in veertien Europese landen is er zelfs sprake van een vaccinatieplicht.

 

EenVandaag gemist? Bekijk de aflevering hier terug.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >