Vrolijke opvoedtantes Els en Do over vechtende broers en zussen

24.08.2016 17:46
Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: vechtende broers en zussen.

Onze vijfjarige dochter en haar tweejarige broertje kunnen heerlijk samen spelen. Vooral als ze samen stout zijn, zijn het de beste vrienden. Maar soms gaat het mis en trekt zoonlief zijn zus aan haar haren naar beneden en slaat erop. Ik vraag me af of ik moet ingrijpen of dat ik ze het zelf moet laten uitvechten. En mag ik mijn dochter zeggen dat ze best mag terugduwen?

Fijn probleem

Wij raden u aan alleen in te grijpen als u ziet dat een van de twee echt het onderspit delft. Kinderen leren onmetelijk veel van ruziën. Zeker met broers en zussen. Die kunnen ze namelijk niet kwijtraken, een kans die wel aanwezig is bij vriendjes of vriendinnetjes. U hebt dus eigenlijk een heel fijn probleem dat u deelt met ouders van Timboektoe tot New York. Relatief weinig met Chinezen, die tot voor kort maar één kind mochten krijgen waardoor half China de veilige arena moest ontberen waarin broers en zusjes elkaar ongestraft kunnen belagen.

Wijze oudste

Fysiek dreigt hier weinig gevaar. Het zou anders liggen als uw vijfjarige uw tweejarige bedreigde, maar u hebt een wijze oudste die ziet hoe de verhoudingen liggen en niet haatdragend is. Uw dochter mag haar broertje best wegduwen als hij aan haar haren trekt, maar vertel haar dat pas vlak voor er bloed vloeit. Wij hebben er alle vertrouwen in dat ze zich niet laat ondersneeuwen als het eropaan komt. En dat haar broertje van haar tolerante houding leert.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl