Vrolijke opvoedtantes Els en Do over varkensvlees

14.03.2017 10:44

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: varkensvlees.

Gisteren aten twee vriendjes van mijn zoon onverwacht mee. Sam, wiens ouders Joods zijn, en Achmed, moslim. Ik had alleen knakworstjes en appelmoes in huis. Sam en  Achmed wilden dat niet omdat het varkensvlees was. Mijn zoon vroeg waarom dat niet mocht. Daar hadden Sam en Achmed geen antwoord op, en ik ook niet.

Tijd voor een lesje geschiedenis. Daar zijn kinderen dol op als je het een beetje spannend brengt. In het algemeen kunt u vertellen dat er verschillende godsdiensten zijn waarbij ieder zijn eigen regels hanteert. Volgens Joden en moslims wil God niet dat je varkens eet omdat die afval eten en in de modder wroeten. Varkens hebben gespleten voorhoeven en het zijn geen herkauwers. Koeienvlees zou wel zijn toegestaan omdat koeien netjes grazen in de wei, gespleten voorhoeven hebben en herkauwers zijn. Hindoes denken op hun beurt dat ze van God geen koeien mogen eten, die zijn namelijk heilig. En christenen denken dat het er niet zo toe doet.

 

Slimmer dan de president van Amerika

Als de kinderen u vragen wie er gelijk heeft, zegt u dat niemand dat zeker weet. En dat het ook niet uitmaakt omdat iedereen het goed bedoelt. Er is maar één ding waar alle godsdiensten het over eens zijn: dat God wil dat je aardig voor elkaar bent. “Jullie denken toch ook niet over alles hetzelfde?” zegt u. “Terwijl jullie beste vriendjes zijn? Dat is juist leuk, dan hebben jullie elkaar meer te vertellen. Daarna speel je gezellig weer samen door.” Als ze dat doen zijn ze slimmer dan de president van Amerika, kunt u eraan toevoegen. Vinden ze vast ook leuk. Als alle ouders op de wereld nou even dit advies van de tantes overnemen, leven we binnen vijftien jaar in het paradijs.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.