Vrolijke opvoedtantes Els en Do over slaapgebrek

03.08.2016 18:55
Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: slaapgebrek

Wij zijn dolgelukkig met onze twee kinderen. De oudste sliep al na drie weken door. Onze jongste zoon van negen maanden heeft echter nog nooit doorgeslapen en heeft ’s nachts vaak twee flesjes nodig. Inmiddels begint het slaapgebrek ons op te breken (en daar worden we niet gezelliger van).

De tantes zien de zaken graag in breed perspectief. Daarom zeggen wij iets anders dan de Nanny en haar vriendinnen, die vinden dat u gewoon niet meer moet reageren op het huilen van uw zoon. Omdat het dan na een week afgelopen is. En dat is ook zo. Eén probleem: zie die week maar eens vol te houden. Wat u nu doorstaat is niet goed voor uw humeur en relatie. En daar doet u uw kind geen plezier mee. Op de korte termijn wil hij dat u razendsnel naar hem toe komt, maar op de lange termijn wil hij dat zijn ouders het goed hebben samen.

Samen slapen

Daarom reiken wij u het alternatief aan uw kind ’s nachts bij u in bed te nemen. Zoals dat bij de helft van de wereldbevolking gebeurt. Geen afhankelijker wezen dan een baby – zonder verzorging is zijn overlevingskans nul. Geen wonder dat hij graag checkt of er gezelschap voorhanden is. Huidcontact, het horen van andermans ademhaling, geeft meteen zekerheid. De tantes wedden dat het hele gezin beter slaapt als u uw jongste bij u in bed neemt. Of in een bedje pal naast het uwe – een zogenaamde co sleeper. Voor de zekerheid zet u een flesje naast het echtelijk bed, waar u indien nodig slaperig naar kan tasten. Wij voorspellen dat het steeds minder nodig zal zijn.

Seks op de keukentafel

Als u en uw man uitgerust zijn, komt dat zeker uw onderling contact ten goede. En mocht u voor uw seksleven vrezen als er een kind in dezelfde kamer ligt: vrijen hoeft niet in bed: het kan ook op de bank of de keukentafel. Het moment dat uw kind naar zijn eigen bed verhuist, dient zich vanzelf aan. Geen zoon die tot zijn achttiende bij zijn ouders in bed slaapt.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl