Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: slaapgebrek

Wij zijn dolgelukkig met onze twee kinderen. De oudste sliep al na drie weken door. Onze jongste zoon van negen maanden heeft echter nog nooit doorgeslapen en heeft ’s nachts vaak twee flesjes nodig. Inmiddels begint het slaapgebrek ons op te breken (en daar worden we niet gezelliger van).

De tantes zien de zaken graag in breed perspectief. Daarom zeggen wij iets anders dan de Nanny en haar vriendinnen, die vinden dat u gewoon niet meer moet reageren op het huilen van uw zoon. Omdat het dan na een week afgelopen is. En dat is ook zo. Eén probleem: zie die week maar eens vol te houden. Wat u nu doorstaat is niet goed voor uw humeur en relatie. En daar doet u uw kind geen plezier mee. Op de korte termijn wil hij dat u razendsnel naar hem toe komt, maar op de lange termijn wil hij dat zijn ouders het goed hebben samen.

Samen slapen

Daarom reiken wij u het alternatief aan uw kind ’s nachts bij u in bed te nemen. Zoals dat bij de helft van de wereldbevolking gebeurt. Geen afhankelijker wezen dan een baby – zonder verzorging is zijn overlevingskans nul. Geen wonder dat hij graag checkt of er gezelschap voorhanden is. Huidcontact, het horen van andermans ademhaling, geeft meteen zekerheid. De tantes wedden dat het hele gezin beter slaapt als u uw jongste bij u in bed neemt. Of in een bedje pal naast het uwe – een zogenaamde co sleeper. Voor de zekerheid zet u een flesje naast het echtelijk bed, waar u indien nodig slaperig naar kan tasten. Wij voorspellen dat het steeds minder nodig zal zijn.

Seks op de keukentafel

Als u en uw man uitgerust zijn, komt dat zeker uw onderling contact ten goede. En mocht u voor uw seksleven vrezen als er een kind in dezelfde kamer ligt: vrijen hoeft niet in bed: het kan ook op de bank of de keukentafel. Het moment dat uw kind naar zijn eigen bed verhuist, dient zich vanzelf aan. Geen zoon die tot zijn achttiende bij zijn ouders in bed slaapt.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >