Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: kinderen met een speen.

Mijn dochter van drie gebruikt nog steeds een speen als ze moe is of troost nodig heeft. Ik zie daar geen probleem in, maar mijn zus vindt het onbegrijpelijk. Ze wijst erop dat het slecht is voor mijn dochters gebit en dat het een verschrikkelijk gezicht is: zo’n groot kind met een speen in haar mond.

U bevindt zich in goed gezelschap. Harper Beckham, de vierjarige dochter van Victoria en David Beckham, heeft ook nog een speen. Dat bracht de Britse Daily Mail op 10 augustus 2015 naar buiten, met een foto van Harper in een schattig jurkje met matching speentje als bewijs. Op social media barstte een wereldwijde discussie los. Tegenstanders vreesden dat Harpers tanden scheef zouden groeien en dat ze spraakgebreken zou krijgen. Ook vonden ze het maar een oenig gezicht: een kleuter met een speen. David Beckham sloeg schuimbekkend terug op Instagram (beroemdheden kunnen prima tegen adoratie, maar kritiek ligt moeilijker). Hij schreef: “Waarom denken ouders dat ze het recht hebben een andere ouder te bekritiseren zonder dat ze de feiten kennen? Iedereen die kinderen heeft kent trucjes om ze te troosten als ze zich niet lekker voelen of koorts hebben. Bij mijn dochter is dat een speen. De mensen moeten twee keer nadenken voor ze mij als vader bekritiseren.”

De tantes buigen deemoedig het hoofd bij deze uitval. Ondanks onze bedenkingen tegen spenen zeggen wij daarom: leer de woorden van David Beckham uit uw hoofd en citeer ze aan uw zusje.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 01-2016.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl 

waanzinnige-scholen

Niets te klagen over scholen in Nederland hoor, maar de gebouwen uit dit lijstje zijn wel heel bijzonder. Een keer iets anders dan bankjes twee aan twee bij het schoolbord.

1. Een vliegtuiglokaal in Georgia

 

2. Regenwater opvangen in Japan

 

3. In de jungle op Bali

 

Lees ook
Straffen voor de hele klas? Dit meisje (11) is het er niet mee eens >

 

4. Klaslokaal? Niet in Denemarken

 

5. In Thailand krijg je les in de lucht

 

6. Een kleurige container in Zuid-Afrika

 

7. In Tokio krijg je 'buiten' les

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-tweeling-en-drieling

Sachina uit Japan heeft vijf kinderen: een tweeling en een drieling. Druk, zeg je? Zeker. Maar ook heel gezellig. Bekijk de foto's op haar Instagramaccount maar.

'Een georganiseerde chaos', zo noemt ze haar gezin zelf. 

Van een verjaardagen vieren...

 

Een wintergarderobe aanschaffen...

 

Tot tanden poetsen...

 

In bad gaan...

 

Lees ook
Fotoserie: 11x de totale chaos van het ouderschap >

 

En en een lunchbox maken...

 

Alles moet dubbel.

 

Of nou ja: keer vijf zelfs.

 

Maar hoe druk haar leven ook is, Sachina geniet intens.