Vrolijke opvoedtantes Els en Do over gooien met eten

17.05.2017 12:18

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze keer: een dochter die met eten gooit.

Mijn dochtertje is anderhalf. Sinds kort wil zij zelf eten. Als ze genoeg heeft gehad gooit ze alles op de grond als ik even niet kijk. Negeren helpt niet, nee zeggen ook niet: dan slaat ze me in mijn gezicht.

Wat een leuk probleem! Geniet ervan! Met lieve meisjes dempen we de gracht. Meisjespeuters zijn bijna altijd stouter dan jongetjespeuters, is de ervaring van de tantes. Jongens zitten zoet hun moeder te adoreren en worden het liefst gevoerd en aangekleed tot hun twintigste. Helaas gaan meisjes op enig moment een inhaalslag maken qua aangepastheid; dan worden ze braaf en onzeker. Wedden dat u ooit heimwee krijgt naar haar onbekommerde geplaag? Intussen wordt alles wel heel vies als je met eten gooit. Dat willen we allemaal wel, maar wie maakt het behang schoon?

 

Het is net puppy-training

Splits het vraagstuk. Maak het opvoeden overzichtelijk. Ofwel: pick your battles. Bij opvoeden is het trekken van grenzen essentieel, maar beter één grens goed getrokken dan meerdere half. Het gooien met eten voorkomt u door haar bord pijlsnel te vervangen door plastic blokken zodra ze is uitgegeten. Dat spaart energie. Kijk stralend toe hoe ze zich uitleeft, trots op haar pittige karakter. Pas als ze u slaat moet u uw blijdschap even bedwingen. U pakt streng maar met humor – uw dochter heeft vast gevoel voor humor – haar handje vast en zegt à la premier Rutte: ‘Slaan. Mag. Nooit.’ Dat zet u haar in de box. Het is net puppy-training: actie is reactie. Uw dochter is zo pienter, die krijgt het principe vast snel onder haar knietje.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2017