Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: een tomboy als kind.

Tijdens mijn zwangerschap verheugde ik me op een meisje met wie ik lekker zou kunnen tutten. Nou, inmiddels is mijn dochter zeven jaar en ze weigert zelfs maar naar een jurk of haarspeldje te kijken. Ze heeft kort haar en gaat verkleed als Superman naar prinsessenpartijtjes.

 

Een kleine tomboy

Het klinkt alsof u een kleine tomboy hebt gebaard. Zoals onder anderen Linda de Mol. Zij beschreef ooit in LINDA. dat haar dochter Noa in een kikkerpak ronddartelde naast haar vriendinnetjes die in roze prinsessenjurkjes paradeerden en veel beter voetbalde dan haar oudere broertje. Nu Noa in 6 vwo zit, draagt ze af en toe een jurkje, heeft ze lang haar en speelt ze hockey op hoog niveau. In een grijs verleden was Do overblijfjuf van de kleine Maartje die zich Maarten noemde, eiste dat de kapper hem voorzag van stekelhaartjes en uitsluitend buitenspeelde met de jongens. Laatst liep Do Maartjes moeder te lijf. Naast haar liep een een wulpse jongedame op naaldhakken. Do vroeg hoe het met Maarten ging. “Goed”, zei de jongedame. “Ik heet nu weer Maartje.”

 

Geniet van dit geweldige kind

Dit zegt allemaal niets, misschien blijft uw dochter een tomboy. Pittig en stoer, en daarmee behorend tot onze favoriete mensensoort, maar dat terzijde. U rept niet van vermoedens dat uw dochter transgender is. Terwijl ouders daar meestal goede voelhorens voor hebben. Licht ons in als dat wel het geval is, want dat gegeven heeft zo zijn eigen complicaties. Nu zeggen wij: geniet van dit geweldige kind dat de kracht heeft tegen de stroom in te roeien, en roei blij met haar mee. Miljoenen ouders op deze wereld zouden dolgraag met u van probleem ruilen. U hebt maar één leven. U mist zo veel als u streeft naar een of ander ideaalbeeld.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >