Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: een tomboy als kind.

Tijdens mijn zwangerschap verheugde ik me op een meisje met wie ik lekker zou kunnen tutten. Nou, inmiddels is mijn dochter zeven jaar en ze weigert zelfs maar naar een jurk of haarspeldje te kijken. Ze heeft kort haar en gaat verkleed als Superman naar prinsessenpartijtjes.

 

Een kleine tomboy

Het klinkt alsof u een kleine tomboy hebt gebaard. Zoals onder anderen Linda de Mol. Zij beschreef ooit in LINDA. dat haar dochter Noa in een kikkerpak ronddartelde naast haar vriendinnetjes die in roze prinsessenjurkjes paradeerden en veel beter voetbalde dan haar oudere broertje. Nu Noa in 6 vwo zit, draagt ze af en toe een jurkje, heeft ze lang haar en speelt ze hockey op hoog niveau. In een grijs verleden was Do overblijfjuf van de kleine Maartje die zich Maarten noemde, eiste dat de kapper hem voorzag van stekelhaartjes en uitsluitend buitenspeelde met de jongens. Laatst liep Do Maartjes moeder te lijf. Naast haar liep een een wulpse jongedame op naaldhakken. Do vroeg hoe het met Maarten ging. “Goed”, zei de jongedame. “Ik heet nu weer Maartje.”

 

Geniet van dit geweldige kind

Dit zegt allemaal niets, misschien blijft uw dochter een tomboy. Pittig en stoer, en daarmee behorend tot onze favoriete mensensoort, maar dat terzijde. U rept niet van vermoedens dat uw dochter transgender is. Terwijl ouders daar meestal goede voelhorens voor hebben. Licht ons in als dat wel het geval is, want dat gegeven heeft zo zijn eigen complicaties. Nu zeggen wij: geniet van dit geweldige kind dat de kracht heeft tegen de stroom in te roeien, en roei blij met haar mee. Miljoenen ouders op deze wereld zouden dolgraag met u van probleem ruilen. U hebt maar één leven. U mist zo veel als u streeft naar een of ander ideaalbeeld.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

waanzinnige-scholen

Niets te klagen over scholen in Nederland hoor, maar de gebouwen uit dit lijstje zijn wel heel bijzonder. Een keer iets anders dan bankjes twee aan twee bij het schoolbord.

1. Een vliegtuiglokaal in Georgia

 

2. Regenwater opvangen in Japan

 

3. In de jungle op Bali

 

Lees ook
Straffen voor de hele klas? Dit meisje (11) is het er niet mee eens >

 

4. Klaslokaal? Niet in Denemarken

 

5. In Thailand krijg je les in de lucht

 

6. Een kleurige container in Zuid-Afrika

 

7. In Tokio krijg je 'buiten' les

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-tweeling-en-drieling

Sachina uit Japan heeft vijf kinderen: een tweeling en een drieling. Druk, zeg je? Zeker. Maar ook heel gezellig. Bekijk de foto's op haar Instagramaccount maar.

'Een georganiseerde chaos', zo noemt ze haar gezin zelf. 

Van een verjaardagen vieren...

 

Een wintergarderobe aanschaffen...

 

Tot tanden poetsen...

 

In bad gaan...

 

Lees ook
Fotoserie: 11x de totale chaos van het ouderschap >

 

En en een lunchbox maken...

 

Alles moet dubbel.

 

Of nou ja: keer vijf zelfs.

 

Maar hoe druk haar leven ook is, Sachina geniet intens.