Vrolijke opvoedtantes Els en Do over de hele dag internetten

12.04.2017 10:09

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze keer: de hele dag op internet.

Hij zit de hele dag te internetten, mijn zoon van negen.  Ik ben bang dat hij rare en schadelijke dingen tegenkomt. Verbieden vind ik moeilijk, elk kind zit tegenwoordig immers op internet. 

De tantes vallen altijd graag terug op de geschiedenis, maar die levert bij dit probleem geen soelaas. We kunnen bijvoorbeeld niet terecht bij Do’s buurvrouw mevrouw Hupperts (92), normaal van alle markten thuis; toen haar negen kinderen opgroeiden had ze niet eens tv. Do’s dochter, nu 22, hoorde tot de internetpioniers. Op haar achtste mocht ze van haar ouders een kat, en googelde ze het woord ‘poesjes’. Ze belandde, u voelt het al, op een pornosite. Er moet iets  gebeuren, bedacht Do toen al.

 

Verantwoord omgaan internet

Kinderen gaan steeds jonger online. Er zijn peuters van twee die al actief zijn. De gemiddelde driejarige internet 35 minuten per week. (De tantes kunnen zich hier niets bij voorstellen.) Je zou denken dat alle scholen inmiddels de les ‘Verantwoord omgaan met internet’ hadden ingelast. Maar slechts een kwart van de ouders van  basisschoolkinderen is tevreden over de aandacht die hun school besteedt aan het fenomeen. We vermoeden dat u tot de overigen behoort. Klop daarom met zo veel mogelijk gelijkgestemden aan bij de schoolraad. Intussen raden we u de website mediawijsheid.nl aan. Die site geeft lekker concrete adviezen over veilig en slim gebruik van digitale media, van peutertijd tot aan volwassenheid. Voor uw negenjarige wordt maximaal anderhalf uur beeldschermtijd per dag aanbevolen. Telefoon en iPad zijn natuurlijk verboden tijdens het eten, en ze mogen zeker niet mee naar de slaapkamer. De site beveelt ouders aan vaak computerspelletjes met hun kind te doen, zodat het zich door hen begrepen voelt; daardoor laat het zich makkelijker bijsturen.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.