Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: constante ruzie 

Mijn drie kinderen maken de hele dag ruzie. Om niets. Om een rijstkorrel. Als mijn oudste dochter haar broertje niet de haren uit de kop trekt, schopt die laatste zijn kleine zusje wel onder tafel. Zodra ik als scheidsrechter enigszins heb achterhaald wie begon, en waarom, is het volgende gevecht in volle gang. Mijn man heeft minder geduld, hij  trekt de kinderen uit elkaar en stuurt ze ieder naar hun kamer, waarna ze vrolijk verder ruziën, maar dan boven ons hoofd. We denken weleens dat het aan ons ligt, maar wij lossen onze meningsverschillen rustig op.

Tante Els werd ooit met een schaar bedreigd door haar grote broer; zelf bekraste zij de nieuwe pop van haar zusje met een balpen en een broer werd van de trap geschopt door een andere broer. Dat er bij haar thuis nooit doden zijn gevallen, is een wonder.
Uw kinderen voeren de oudste strijd in de wereld: die om de macht in de kinderrij. Ze zijn in goed gezelschap. Toen koning Willem-Alexander puberde, nodigde zijn jongere broer Friso een vriendje uit hem in elkaar te slaan: “Maar sla hem niet dood want dan moet ik koning worden.” Later knipte Willem-Alexander de nageltjes van zijn peuterdochter Amalia heel kort nadat ze had geprobeerd haar babyzusje Alexia te krabben.
Een troost: kinderen leren van hun gekissebis. De meeste Amerikaanse presidenten waren thuis het oudste kind, omdat oudste kinderen van hun ouders horen dat ze de wijste moeten zijn. Middelste kinderen leren te onderhandelen en compromissen te sluiten. Je vindt ze vaak onder diplomaten. Jongste kinderen komen met alles weg, waardoor hun creativiteit wordt bevorderd.
Wij juichen het teamwerk van u en uw man, als good cop and bad cop toe. Samen vertegenwoordigt u de maatschappij waarin uw kinderen zich moeten redden. U toont ze als het ware de weg van de rechtspraak, uw man die van de Mobiele Eenheid, en zo leren ze het midden tussen oeverloos doorprocederen en geweld. De vraag is hoe u overeind moet blijven zonder te schreeuwen of te slaan. Hebt u toevallig een bouwterrein in de buurt? Een vriendin van Do vluchtte daar naartoe als ze gek werd van het geruzie van haar vier kinderen. Tegen de achtergrond van het heien en boren gilde ze haar longen uit haar lijf zonder dat iemand er last van had. Daarna keerde ze beheerst terug naar de oorlog in haar nest. Een tunneltje onder een station werkt ook.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 10-2015.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

 Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >