Vrolijke opvoedtantes Els en Do over constante ruzie

21.09.2015 12:23
Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: constante ruzie 

Mijn drie kinderen maken de hele dag ruzie. Om niets. Om een rijstkorrel. Als mijn oudste dochter haar broertje niet de haren uit de kop trekt, schopt die laatste zijn kleine zusje wel onder tafel. Zodra ik als scheidsrechter enigszins heb achterhaald wie begon, en waarom, is het volgende gevecht in volle gang. Mijn man heeft minder geduld, hij  trekt de kinderen uit elkaar en stuurt ze ieder naar hun kamer, waarna ze vrolijk verder ruziën, maar dan boven ons hoofd. We denken weleens dat het aan ons ligt, maar wij lossen onze meningsverschillen rustig op.

Tante Els werd ooit met een schaar bedreigd door haar grote broer; zelf bekraste zij de nieuwe pop van haar zusje met een balpen en een broer werd van de trap geschopt door een andere broer. Dat er bij haar thuis nooit doden zijn gevallen, is een wonder.
Uw kinderen voeren de oudste strijd in de wereld: die om de macht in de kinderrij. Ze zijn in goed gezelschap. Toen koning Willem-Alexander puberde, nodigde zijn jongere broer Friso een vriendje uit hem in elkaar te slaan: “Maar sla hem niet dood want dan moet ik koning worden.” Later knipte Willem-Alexander de nageltjes van zijn peuterdochter Amalia heel kort nadat ze had geprobeerd haar babyzusje Alexia te krabben.
Een troost: kinderen leren van hun gekissebis. De meeste Amerikaanse presidenten waren thuis het oudste kind, omdat oudste kinderen van hun ouders horen dat ze de wijste moeten zijn. Middelste kinderen leren te onderhandelen en compromissen te sluiten. Je vindt ze vaak onder diplomaten. Jongste kinderen komen met alles weg, waardoor hun creativiteit wordt bevorderd.
Wij juichen het teamwerk van u en uw man, als good cop and bad cop toe. Samen vertegenwoordigt u de maatschappij waarin uw kinderen zich moeten redden. U toont ze als het ware de weg van de rechtspraak, uw man die van de Mobiele Eenheid, en zo leren ze het midden tussen oeverloos doorprocederen en geweld. De vraag is hoe u overeind moet blijven zonder te schreeuwen of te slaan. Hebt u toevallig een bouwterrein in de buurt? Een vriendin van Do vluchtte daar naartoe als ze gek werd van het geruzie van haar vier kinderen. Tegen de achtergrond van het heien en boren gilde ze haar longen uit haar lijf zonder dat iemand er last van had. Daarna keerde ze beheerst terug naar de oorlog in haar nest. Een tunneltje onder een station werkt ook.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 10-2015.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

 Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.