Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze keer: de combinatie werk en gezin.

Ik vrees dat het me allemaal te veel wordt – de combinatie kleine kinderen en een zware baan. Ik slaap slecht, heb gebroken nachten door de kinderen en als er geen kind huilt, lig ik te piekeren over mijn werk. Ik snauw mijn man af, doe boos tegen de kinderen, concentreer me niet en voel me overal verantwoordelijk voor. Het liefst zou ik weglopen.

Tante Do gaat al bijten als ze een nacht minder dan zeven uur slaapt. Slaapgebrek maakt mensen gek. Je zenuwen raken van papier. In de VN­-definitie van martelen scoort slaaponthouding niet voor niets hoge ogen. Van de tantes moet u daarom NU op vakantie. Uw kinderen zijn afhankelijk van u en uw man, u mag niet het risico lopen dat u een burn-out krijgt terwijl uw man er met de secretaresse vandoor gaat omdat zij niet tegen hem snauwt (wat niet wil zeggen dat wij hem dan geen schurk vinden). Om uw kinderen te sparen moet u ze nu even verlaten. Breng ze onder bij oma, zusje, broer of allemaal tegelijk, en zeg: “Als jullie het nu niet drie weken met ze uithouden, zitten jullie er dadelijk een halfjaar mee opgescheept omdat ik ben opgenomen in een rusthuis.” Tegen uw baas zegt u woorden van gelijke strekking: “Als ik nu niet drie weken op vakantie mag, hebt u straks een overspannen werknemer.”

 

Droomvakantie

Boek daarna met uw man een droomvakantie, of het nou een vijfsterrenresort in Thailand is of wandelen door Zuid-­Limburg – doe iets, maar ga ervandoor. Eenmaal op vakantie gaat u om te beginnen heel veel slapen. Na een week slapen krijgt u misschien interesse voor andere activiteiten in bed. Maar voel u daartoe niet verplicht. Wij kennen uw slag. Als uw man zich verveelt kan hij Sophie in de kreukels downloaden, waarin Waldemar Torenstra vertelt hoe hij de burn­-out van zijn vrouw Sophie Hilbrand beleefde. Geloof ons: dat wil uw man niet meemaken.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2017.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >