Vrolijke opvoedtantes Els en Do over altijd ruzie

19.04.2017 08:40
Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze keer: altijd ruzie.

Ik schaam me het te bekennen, maar mijn man en ik hebben altijd bonje. Het hoort bij ons, zonder ruzies waren we allang uit elkaar en dat willen we niet, want we houden van elkaar. Maar het is niet leuk voor de kinderen. We zijn bang dat ze ons gedrag later zullen kopiëren in hun relaties.

 Vertel uw kinderen wat u de tantes vertelt. Dat u van elkaar houdt maar dat het niet lukt harmonieus met elkaar om te gaan. Dat u dat niet leuk vindt. Maar dat u toch altijd bij elkaar wil blijven. Dat u hoopt dat ze dat laatste voorbeeld volgen. Maar niet het eerste. Wij zien een lichtpunt: blijkbaar maakt u de ruzies ook goed, anders was u niet meer samen. Daar moet u het accent op leggen. Het is overigens niet gezegd dat ze later zelf gaan vechten met hun partners. Misschien leren ze van u juist hoe het niet moet. Een vriendin van Do heeft een uiterst vredig huwelijk, juist doordat vroeger bij haar thuis permanent een Derde Wereldoorlog heerste. Terwijl haar ouders inmiddels vijftig jaar bij elkaar zijn. (Dit is geen aanbeveling.)

 

Voordeel van tantes

Hebben uw kinderen een tante in de buurt? Bij wie ze gezellig appeltaart kunnen bakken als het thuis minder leuk is? Els heeft hele ladingen gebakken met haar neefje die ook wel een uitwijkmogelijkheid kon gebruiken. Hij is nu een boom van een kerel – misschien mede door al die appeltaarten – en hij komt nog steeds graag bij Els. Het voordeel van tantes is dat ze een leven lang meegaan als vertrouwenspersoon, omdat ze hun neefjes en nichtjes vanaf de geboorte kennen, en hun ouders ook. Eigenlijk kan geen kind zonder een tante. Maar hiermee kloppen we onszelf misschien iets te veel op de borst.

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.