Versoepeling coronamaatregelen: alle basisscholen vanaf 8 juni weer open

19.05.2020 17:34

Op maandag 8 juni gaan alle basisscholen en buitenschoolse opvanglocaties weer open. Dat heeft het kabinet vanavond bekend gemaakt.

Sinds vorige week gaan kinderen in het basisonderwijs halve dagen of een aantal hele dagen per week naar school. Nu het coronavirus steeds meer onder controle lijkt te komen, is het volgens het Outbreak Management Team en premier Rutte verantwoord om kinderen weer normaal naar school te laten gaan.

Per 8 juni gaan daarom alle basisscholen en buitenschoolse opvanglocaties weer open. Daarmee stopt ook de vergoeding van de overheid van de eigen bijdrage
Uiteraard moet het onderwijs wel zoveel mogelijk worden aangepast aan de anderhalve meter-maatregel.

Middelbare scholen gaan weer open vanaf maandag 1 juni, na het Pinksterweekend.

 

Restaurants en bioscopen

Per 1 juni zullen ook de restaurants, bioscopen en theaters weer opengaan. Binnen mogen dan maximaal dertig personen aanwezig zijn, exclusief personeel. 

Lees ook:
Helft van de ouders ervaart meer stress door coronamaatregelen >

 

Sportclubs zullen pas in september weer bezoekers mogen ontvangen, maar het kabinet onderzoekt wel of dit eventueel eerder mogelijk is.

 

Compliment

Rutte had in zijn persconferentie ook een boodschap voor alle kinderen en jongeren. ‘Als belangrijke zaken zoals sporten en school ineens wegvallen, dan doet wat met je. Daar kun je kwaad of somber van worden en dat is logisch’, zei hij.
‘Toch zien we dat de meeste kinderen zich enorm goed hebben aangepast en aan de regels houden. Daarvoor wil ik jullie een compliment geven. Het is mede aan jullie te danken dat er minder mensen in het ziekenhuis liggen en dat er langzaam maar zeker weer meer kan.’

Daarnaast riep hij kinderen op om mee te denken over de manieren waarop je het coronavirus kunt bestrijden en hoe je de anderhalve meter-samenleving het beste kunt invullen. ‘Ik daag jullie uit: kom met ideeën, praat erover op school.’ Ook vraagt hij ouders en leraren om kinderen bij dit soort gesprekken te betrekken.
 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >