Verhuizen met kinderen: zo verloopt het soepel

29.09.2022 17:16
het roer om verhuizen stad platteland Beeld: Shutterstock

Dozen door het hele huis, een nieuwe slaapplek en soms zelfs een nieuwe school. Verhuizen kan voor kinderen een indrukwekkende, maar soms ook lastige gebeurtenis zijn. Om een verhuizing zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn hier wat tips voor verhuizen met kinderen.

Praat met je kind

Praat met je kind over de verhuizing en hoe zij zich hierbij voelen. Verhuizen is een hele verandering in het leven van kinderen. Ze kunnen hier verschillende emoties bij voelen, en door te praten ontdek je waar je kind behoefte aan heeft.

Wees concreet

Hoe leuk de verhuizing voor jullie ook kan zijn, bij kinderen zorgt het vaak voor veel onrust. Wacht dus met vertellen tot de plannen zeker zijn. Zo blijft het wat rustiger in het hoofd van je kind.

Verken de omgeving

Ga een dagje met je kind alles rondom het nieuwe huis verkennen. Ga op zoek naar leuke speeltuinen, de bibliotheek en eventueel een nieuwe school. Kinderen voelen zich dan sneller thuis.

Laat je kind meebeslissen

Of het nu gaat om de kleur op de muur of de inrichting: laat je kind een beetje meebeslissen. Betrek ze bij het proces en laat ze er helemaal hun eigen plekje van maken.

Lees ook: Tips van een deskundige: verhuizen? Zó bereid je je kind voor

Zorg voor rust

Voor kinderen is rust een belangrijke factor. Zorg dus dat je je kind niet te veel betrekt bij de stress die een verhuizing met zich meebrengt.

Verhuisdag oppas

Plan een aantal dagen waarop je kind naar de oppas gaat. Op deze dagen kun je verhuizen zonder gillende en rennende kinderen in de buurt. Terwijl de kids zich vermaken, ben jij met zware dozen aan het sjouwen. Verschil moet er wezen.

Nodig vriendjes uit

Zodra de verhuizing klaar is en de kamer van je kind is ingericht kun je vriendjes van je kind uitnodigen. Door met vriendjes te spelen in een nieuwe omgeving komt er sneller gewenning.

Bron: Ouders van nu

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.