‘Ik wil mijn kinderen niet opvoeden in de Randstad, kan ik mijn vriend dwingen te verhuizen?’

19.10.2021 04:52
Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Chantal (35) is getrouwd met Ron (40) en moeder van Reza (8) en Milan (6).

“Vorig jaar werd een man doodgeschoten, pal op de hoek van mijn straat. De hele buurt was in shock; we wonen in een keurige, kindvriendelijke woonwijk in de Randstad. Het was voor mij de druppel: ik wil hier weg. Mijn leven lang woon ik in de grote stad, maar ik zie de grimmigheid alleen maar toenemen.

Tijdens mijn zwangerschap van Reza verhuisden we daarom van de binnenstad naar een wijk buiten de ring, maar naarmate mijn kinderen ouder worden, lijkt het geweld steeds verder op te rukken. De normen en waarden zijn hier anders dan op het platteland. De groepsdruk lijkt hier groter, de noodzaak om bij een bepaalde scene te horen ook. Reza praat nu al over drillrap en ziet jongeren na schooltijd dealen op het verlaten schoolplein, wanneer hij buitenspeelt. Geen wereld voor een kind om in op te groeien, vind ik.

Lees ook
‘Ik verhuisde met mijn gezin van de stad naar het platteland’ >

Dorp of stad

Mijn man Ron deelt mijn zorgen, maar ziet een bestaan in het oosten van het land niet zitten. Hij hangt aan het stadse leven, met op elke straathoek een terras en alles wat je kunt bedenken binnen handbereik. Het dorpsleven lijkt hem te gezapig. Onzin, vind ik, met de auto is reuring in Nederland binnen twintig minuten opgezocht. Belangrijker vind ik dat onze kinderen veilig opgroeien, in een omgeving die minder hard is dan de huidige. Nu zijn ze nog jong, maar hoe is het als ze straks pubers zijn? Ondertussen speur ik al tijden Funda af, op zoek naar huizen in het Oosten. Wordt Ron een beetje grimmig van. Hoe komen we tot een compromis waar we ons beiden goed bij voelen?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.