Vanaf welke leeftijd vier je Sinterklaas?

04.12.2019 11:42
leeftijd Sinterklaas vieren kind Beeld: Shutterstock

Het heerlijk avondje is gekomen, maar vanaf welke leeftijd erváárt je kind dat ook als heerlijk? De orthopedagoog geeft tips.

Halverwege het uitpakken van zijn tweede cadeautje, zet je dreumes het op een brullen en stort zich overprikkeld op de bank. Herkenbaar tafereel? Waarschijnlijk wel wanneer je Sinterklaas viert met kinderen onder de twee. Tot hun tweede levensjaar zijn kinderen zich namelijk nog niet bewust van het feest, stelt orthopedagoog-generalist Fiona Craenen. “Ze zullen best meegaan in de feestelijkheden en zich vrolijk verkleden als piet, maar Sinterklaas zal op die leeftijd nog vooral angst inboezemen”, denkt ze. Niet in de minste plaats doordat fantasie en werkelijkheid op die leeftijd nog door elkaar lopen.

 

Lees ook:
Zó zorg je ervoor dat je je kind niet teveel verwent met Sinterklaas >

 

Sfeer

Fiona: “De magie van het verhaal krijgt pas echt ruimte vanaf een jaar of vier. Vóór die tijd kun je natuurlijk al prima Sinterklaas vieren, maar pas je verwachtingen daarop aan; kinderen genieten dan vooral van de sfeer, het snoep en de cadeautjes.”

Met oudere broers of zussen die al wel volledig opgaan in het feest, is er voor de allerkleinsten natuurlijk geen ontkomen aan. “Probeer het dan in elk geval een beetje rustig te houden”, adviseert Fiona. “Heel kleine kinderen verwerken die prikkels anders. Een paar tips: “lees boekjes voor met een ander thema dan Sinterklaas, en zet niet elke dag het Sinterklaasjournaal aan.” Overigens ook een uitstekend idee voor kinderen bij wie de spanning iets te veel wordt, stelt ze.

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook.