Oh jee: je kind heeft een splinter in z’n vinger of teen. Haal ‘m er niet uit met een naald, want dan loopt je kind kans op infecties. Hoe dan wel? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een splinter?
Als je kind aan het spelen is, kan er plotseling een heel klein stukje hout of glas in zijn vinger terechtkomen. Soms is die splinter met het blote oog bijna niet te zien, maar het kan verrekte pijn doen bij je kind – ook als hij er met zijn vinger overheen wrijft. Splinters kunnen ook voorkomen in de voet, het oog of onder andere huidoppervlakten.
Lees verder onder de advertentie
Hoe verwijder je een splinter?
Sommige mensen pakken er meteen een naald bij en gaan lopen pulken: niet slim. De kans bestaat dan dat je het wondje groter maakt en dan kan er een infectie ontstaan. Hoe dan wel? Het liefst met een pincet. Maar voordat je die erbij pakt, is het slim om het wondje eerst schoon te maken. Een kort stappenplan:
– was de vinger (of voet, waar ook wel eens een splinter voorkomt) met water en zeep. Laat de vinger van je kind een paar minuten weken om de huid zacht te maken
– steekt de splinter iets uit? Verwijder ‘m dan voorzichtig met een pincet. Let op: ontsmet de pincet eerst, om infecties te voorkomen. Trek de splinter daarna in dezelfde richting eruit als waar hij erin is gegaan. Het is even pijnlijk voor je kind, dus stel hem ondertussen gerust.
– is de splinter weg? Was de wond dan opnieuw met water en zeep en doe een pleister om de vinger van je kind.
Wat als het niet lukt?
Soms zit een splinter heel diep of lukt het gewoon niet om dat verrekte ding eruit te krijgen. Laat de vinger van je kind dan weken in lauw water en doe dit een aantal keer per dag, voor meerdere dagen. De splinter gaat er uiteindelijk dan vanzelf uit, of het wordt een stuk makkelijker om ‘m te verwijderen. Let er op dat je kind niet gaat pulken aan het wondje. Zit de splinter te diep of is de huid rondom de wond rood en opgezwollen, ga dan naar de huisarts. Dit is ook verstandig als er een splinter in het oog van je kind is gekomen.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…