Splinter verwijderen: zo doe je dat

13.05.2019 18:28
splinter verwijderen Beeld: Shutterstock

Oh jee: je kind heeft een splinter in z’n vinger of teen. Haal ‘m er niet uit met een naald, want dan loopt je kind kans op infecties. Hoe dan wel? Je leest het hier.

Wat is een splinter?

Als je kind aan het spelen is, kan er plotseling een heel klein stukje hout of glas in zijn vinger terechtkomen. Soms is die splinter met het blote oog bijna niet te zien, maar het kan verrekte pijn doen bij je kind – ook als hij er met zijn vinger overheen wrijft. Splinters kunnen ook voorkomen in de voet, het oog of onder andere huidoppervlakten.

 

Hoe verwijder je een splinter?

Sommige mensen pakken er meteen een naald bij en gaan lopen pulken: niet slim. De kans bestaat dan dat je het wondje groter maakt en dan kan er een infectie ontstaan. Hoe dan wel? Het liefst met een pincet. Maar voordat je die erbij pakt, is het slim om het wondje eerst schoon te maken. Een kort stappenplan:

– was de vinger (of voet, waar ook wel eens een splinter voorkomt) met water en zeep. Laat de vinger van je kind een paar minuten weken om de huid zacht te maken

 

Lees ook:

Kinder EHBO: dit moet je weten >

– steekt de splinter iets uit? Verwijder ‘m dan voorzichtig met een pincet. Let op: ontsmet de pincet eerst, om infecties te voorkomen. Trek de splinter daarna in dezelfde richting eruit als waar hij erin is gegaan. Het is even pijnlijk voor je kind, dus stel hem ondertussen gerust.

– is de splinter weg? Was de wond dan opnieuw met water en zeep en doe een pleister om de vinger van je kind.

 

Wat als het niet lukt?

Soms zit een splinter heel diep of lukt het gewoon niet om dat verrekte ding eruit te krijgen. Laat de vinger van je kind dan weken in lauw water en doe dit een aantal keer per dag, voor meerdere dagen. De splinter gaat er uiteindelijk dan vanzelf uit, of het wordt een stuk makkelijker om ‘m te verwijderen.

Let er op dat je kind niet gaat pulken aan het wondje. Zit de splinter te diep of is de huid rondom de wond rood en opgezwollen, ga dan naar de huisarts. Dit is ook verstandig als er een splinter in het oog van je kind is gekomen.

 

Nog meer Kek Mama?

Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >