9x slaaptips voor jouw baby met dit warme weer

26.06.2024 17:12
yoga met je baby Beeld: Getty Images

De zomer is aangebroken. Dat betekent dat het langer licht is, met daarbij warme dagen vol zon, maar ook warme nachten, waarbij het slapen soms net iets moeilijker gaat. Ook jouw baby kan hier last van krijgen. Maar maak je geen zorgen, met deze negen tips slaapt jouw baby ook met dit warme weer als een roosje. 

Waarom is het voor jouw baby moeilijker om te slapen met deze hitte?

Normaal gesproken wordt het ’s avonds sneller donker en koelt de temperatuur buiten af, waardoor je baby rustig overgaat in zijn slaapritme. Nu is het ’s avonds nog langer warm, waardoor hij actiever kan worden en het vaker warm heeft. Die warmte komt in de huid van je baby te zitten, wat het slapen moeilijker maakt. Je slaapt namelijk makkelijker als de temperatuur van je huid lager is dan je lichaamstemperatuur. Bij hitte duurt het langer voordat je huid is afgekoeld. Ook kan het dag-nachtritme verschuiven, waardoor het moeilijker wordt om vaste slaaptijden te behouden.

Met deze negen tips slaapt jouw baby ook met dit warme weer goed door:

1. Een koele kamer

De temperatuur in huis moet zoveel mogelijk de standaard temperatuur aanhouden. Laat de ramen, gordijnen en deuren overdag gesloten zodat er geen zon en warmte naar binnen komt. Gebruik een ventilator als het nodig is. Ook flessen met bevroren water neerzetten kan helpen. De lucht koelt namelijk af als het water ontdooit.

2. Een donkere kamer

Nu het langer licht is, is het belangrijk dat je baby in zijn slaapritme blijft door in een donkere kamer te slapen. Zo ervaart je baby dat het ‘nacht’ is en zal hij makkelijker volgens zijn normale slaapritme in slaap vallen.

3. Kies als het nodig is een andere slaapplek

Wordt de kamer van je baby sneller warm dan andere kamers of is hier meer licht? Dan is het een idee om je baby een nachtje op een andere plek in huis te laten slapen door zijn bed naar die plek te verplaatsen. Ook kun je je baby later op de avond in zijn eigen bed leggen als hij slaapt.

4. Gebruik katoenen kleding en beddengoed

Katoen is koel materiaal wat ervoor zorgt dat je baby’s huid koel blijft, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld polyester, wat juist onnodig warmte vasthoudt. Denk daarbij aan een t-shirt of rompertje van katoen.

5. Overdag veel bewegen

Als je baby overdag al veel beweging heeft gehad zal hij ’s avonds sneller in slaap vallen. Denk hierbij aan een speeltuin, zwembad of een andere plek waar wat koelte te vinden is. Een koele plek zoeken is belangrijk, want dit zorgt ervoor dat je baby het tijdens het bewegen niet te warm krijgt. Ook waterspelletjes kunnen een uitkomst bieden om veel te bewegen en toch koel te blijven.

6. Zorg dat je baby genoeg drinkt

Met dit warme weer moet ook je baby soms extra veel water drinken, met name als hij boven de 6 maanden oud is, anders kan je baby ’s nachts wakker worden van de dorst of kan er uitdroging ontstaan. Kijk hierbij vooral naar wat je baby aangeeft. Water dient als extra. Ruil water dan ook niet in voor flesvoeding. Als je borstvoeding geeft, drink dan zelf 700-1000 milliliter extra water en geef wat vaker borstvoeding, ook als je afwijkt van de standaard tijden.

7. Even afkoelen

Door je baby koud te laten douchen of in een koud bad te leggen kun je hem laten afkoelen, waardoor ook de temperatuur van de huid afkoelt en hij makkelijker in slaap valt. Dep je baby na het douchen/badderen droog met een handdoek en kleed je baby niet te warm aan.

8. Minder zweten

Als je kind gaat zweten is het handig om een molton of handdoek onder je baby te leggen, zodat het vocht daarin wordt opgenomen. Als je baby een beetje zweet is dit niet gelijk erg, maar als hij echt rode wangen heeft dan heeft je baby het echt te warm. De lichaamstemperatuur mag niet hoger zijn dan 37,5 graden, dus bij rode wangen voor de zekerheid de temperatuur van je baby controleren kan zeker geen kwaad. 

9. Laat je baby niet te lang huilen

Ook huilen kan de lichaamstemperatuur van je baby verhogen. Als je baby blijft huilen kan het werken om een washandje op zijn hoofd te leggen of hem wat water te laten drinken. Een koele kruik in zijn bed leggen is ook een optie.

Hopelijk kun je deze tips met het warme zomerweer goed gebruiken en kan je baby ook met deze warmte slapen als een roosje.

Bron: 24baby

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.