Schommels zijn een regelrechte hit bij kinderen, helemaal als hij in de achtertuin staat. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een schommel?
Lees verder onder de advertentie
Ben je op zoek naar een schommel, dan kom je er al snel achter dat er veel keuze is. Zo heb je schommels in allerlei formaten – van speeltoestel tot simpel houten plankje. Houd er rekening mee dat er genoeg ruimte overblijft om vrij en veilig te kunnen schommelen. Let ook op het materiaal. Dit zijn de verschillen:
Lees verder onder de advertentie
Houten schommels
Duurzaam vanwege het natuurlijke materiaal
Over het algemeen wat duurder dan een metalen schommel
Moet je regelmatig behandelen
Let op de kwaliteit van het hout, in verband met splinters en weerinvloeden
Metalen schommels
Over het algemeen wat goedkoper dan een houten schommel
Weinig onderhoud nodig
Kan gaan roesten en erg heet worden in de zomer
Schommel neerzetten
Stap één: zoek een goede locatie voor je schommel en let op het valgevaar. Kies voor een ondergrond die goed dempt, dus geen betonnen tegels of grind. Zand en gras zijn geschikt voor een valhoogte minder dan anderhalve meter. Is de valhoogte minder dan twee meter? Kies dan voor boomschors of houtsnippers.
Zet de schommel goed vast, zodat-ie niet zomaar omvalt. Je kunt de poten in de grond graven, maar je kunt de schommel ook vastmaken met (meegeleverde) pinnen of grondankers.
Een schommel kan zorgen voor jaren speelplezier, als je maar kunt wisselen van accessoires. Je kind groeit immers in formaat, maar ook in interesses. Check bij aanschaf of je het zitje nog kunt veranderen en eventueel een glijbaan, huisje of trapeze kunt toevoegen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.