Schokkend: zóveel kinderen in Nederland spelen nooit buiten

07.06.2019 07:14
zoveel-kinderen-in-nederland-spelen-nooit-buiten

Maar liefst één op de zeven kinderen in Nederland speelt nooit buiten, blijkt uit onderzoek van Jantje Beton. Ze blijven liever binnen om te gamen, met als gevolg dat er nauwelijks speelvriendjes in de buurt te vinden zijn.

‘Goed voor de ontwikkeling’

Jantje beton noemt de cijfers ‘Schrikbarend’. “Kinderen die nooit buitenspelen lopen het risico zich niet optimaal te ontwikkelen”, zegt directeur Dave Ensberg-Kleijkers. “Buitenspelen is goed voor hun gezondheid, hun zelfvertrouwen, hun intellectuele ontwikkeling, de manier waarop ze met andere kinderen samenwerken en hun gevoel van geluk en welbevinden.”

 

Lees ook
20x de leukste buitenspeeltuinen in Nederland >

 

Hoogopgeleide ouders in de Randstad

Het onderzoek wijst uit dat vooral hoogopgeleide ouders in de Randstad grote moeite hebben om hun kinderen naar buiten te krijgen: zij hebben niet genoeg tijd om hun ze te stimuleren én laten ze vaker zelf bepalen of en hoe lang ze buitenspelen. Bovendien gaan deze kinderen vaker naar een buitenschoolse opvang of sport-/muziekles. Ensberg-Kleijkers: “We zien dat deze ouders beschermender zijn over hun kind en zelf weinig buitenspeelden toen ze jong waren. Als je zelf die ervaring niet hebt, moedig je je kind minder aan.”

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >