Oogrollen, zuchten en dramatische uitbarstingen om… tja, eigenlijk niets. Waarom maakt je puber zo’n drama van een kleine opmerking of een vergeten toetje? Spoiler: het ligt niet aan jou, het ligt aan hun brein.
Lees verder onder de advertentie
Drama all day, every day: welkom in de wereld van je puber
Als ouder lijkt het soms alsof je in een eindeloze soapserie bent beland. Vraag je je af waarom je puber reageert alsof het einde van de wereld nabij is, wanneer je simpelweg vraagt of ze willen helpen met de afwas? Geen zorgen, je bent niet de enige. Dit komt door een combi van hormonen, een hersenpan die nog volop in verbouwing is en een identity crisis van formaat.
Lees verder onder de advertentie
Hormonen in overdrive: waarom een opmerking een ramp wordt
Ah, de wonderen der hormonen. Tijdens de puberteit worden pubers overspoeld door hormonen die alle emoties versterken. Een simpele vraag als “heb je je huiswerk af?” kan aanvoelen alsof je vraagt of ze meteen kunnen verhuizen naar Mars. Hun emotionele snelkookpan bereikt snel het kookpunt, zonder waarschuwing.
Lees verder onder de advertentie
Brein onder constructie: je puber is nog niet af
Je puber ziet er misschien volwassen uit, maar vanbinnen is hun brein nog hard aan het klussen. Het deel dat verantwoordelijk is voor logisch nadenken en rustig reageren – de prefrontale cortex – is nog niet af. Dat betekent dat het soms een complete puinhoop kan zijn in hun hoofd. Iets kleins kan uitgroeien tot een ramp van ongekende proporties, zonder dat ze het zelf in de hand hebben.
Identiteitscrisis: wie ben ik en waarom irriteer jij me?
Naast die hormonale chaos is je puber ook druk bezig met het ontdekken van hun eigen identiteit. Ze willen zich losmaken van jou, maar tegelijkertijd hebben ze je ook nog keihard nodig. Logisch dat ze af en toe helemaal flippen als je iets zegt – het voelt voor hen alsof je hen persoonlijk aanvalt, terwijl jij alleen vraagt waarom ze alweer hun sokken niet hebben opgeruimd.
Lees verder onder de advertentie
Hoe overleef je dit zonder zelf te flippen?
Jij hebt geen controle over het puberbrein, maar je kunt wel bepalen hoe jij erop reageert. Blijf kalm (al weet ik dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan), toon begrip (ja, ook als ze je hoofd eraf willen bijten) en stel duidelijke grenzen. En als dat niet helpt? Onthoud dan dat het slechts een fase is… eentje waar je ooit met een grinnik op terugkijkt. Echt.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.