Oogrollen, zuchten en dramatische uitbarstingen om… tja, eigenlijk niets. Waarom maakt je puber zo’n drama van een kleine opmerking of een vergeten toetje? Spoiler: het ligt niet aan jou, het ligt aan hun brein.
Lees verder onder de advertentie
Drama all day, every day: welkom in de wereld van je puber
Als ouder lijkt het soms alsof je in een eindeloze soapserie bent beland. Vraag je je af waarom je puber reageert alsof het einde van de wereld nabij is, wanneer je simpelweg vraagt of ze willen helpen met de afwas? Geen zorgen, je bent niet de enige. Dit komt door een combi van hormonen, een hersenpan die nog volop in verbouwing is en een identity crisis van formaat.
Lees verder onder de advertentie
Hormonen in overdrive: waarom een opmerking een ramp wordt
Ah, de wonderen der hormonen. Tijdens de puberteit worden pubers overspoeld door hormonen die alle emoties versterken. Een simpele vraag als “heb je je huiswerk af?” kan aanvoelen alsof je vraagt of ze meteen kunnen verhuizen naar Mars. Hun emotionele snelkookpan bereikt snel het kookpunt, zonder waarschuwing.
Lees verder onder de advertentie
Brein onder constructie: je puber is nog niet af
Je puber ziet er misschien volwassen uit, maar vanbinnen is hun brein nog hard aan het klussen. Het deel dat verantwoordelijk is voor logisch nadenken en rustig reageren – de prefrontale cortex – is nog niet af. Dat betekent dat het soms een complete puinhoop kan zijn in hun hoofd. Iets kleins kan uitgroeien tot een ramp van ongekende proporties, zonder dat ze het zelf in de hand hebben.
Identiteitscrisis: wie ben ik en waarom irriteer jij me?
Naast die hormonale chaos is je puber ook druk bezig met het ontdekken van hun eigen identiteit. Ze willen zich losmaken van jou, maar tegelijkertijd hebben ze je ook nog keihard nodig. Logisch dat ze af en toe helemaal flippen als je iets zegt – het voelt voor hen alsof je hen persoonlijk aanvalt, terwijl jij alleen vraagt waarom ze alweer hun sokken niet hebben opgeruimd.
Lees verder onder de advertentie
Hoe overleef je dit zonder zelf te flippen?
Jij hebt geen controle over het puberbrein, maar je kunt wel bepalen hoe jij erop reageert. Blijf kalm (al weet ik dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan), toon begrip (ja, ook als ze je hoofd eraf willen bijten) en stel duidelijke grenzen. En als dat niet helpt? Onthoud dan dat het slechts een fase is… eentje waar je ooit met een grinnik op terugkijkt. Echt.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
In onze rubriek ‘Op het eerste gezicht’ vragen we moeders hoe het allemaal begon. Was het liefde op het eerste gezicht? En hadden ze ooit gedacht dat deze persoon hun partner én co-pilot in het ouderschap zou worden?
Als kind vond je sommige dingen maar raar. Huh, vroeg naar bed? Snakken naar een kop koffie? Maar, verrassing, nu je zelf ouder bent snap je ineens heel goed wat ze bedoelden.
Een opblaasbare nekring voor je baby in het (zwem)bad: veel ouders zwichten voor dit geinige hebbeding. Maar een Ierse dokter deelt een belangrijke waarschuwing: ze smeekt alle mama’s en papa’s om dit product niet te kopen.
Seksjournalist Marith en vriend Duncan nemen het niet zo nauw met monogamie. Seks met anderen moet – zo af en toe – kunnen. Tot Marith zwanger wordt en ze helemaal geen ‘openhartige relatie’ meer wil.