Portretten: eindelijk vader

Je bent een single van in de vijftig die elke gedachte aan een gezin wegwuift en opeens ontmoet je een vrouw die kinderen met je wil. Sybe Terwee (64), getrouwd met Joukje (43), vader van Gerben (14), Michiel (12) en Laurens (6). ‘Als Laurens gaat studeren ben ik 76. Ik sta daar maar niet teveel bij stil.’

“Het idee dat ik ooit vader zou worden had ik al opgegeven. Daar had je op zijn minst een stabiele relatie voor nodig. De verantwoordelijkheid leek me ook lastig. En kinderen plegen een aanslag op je vrijheid – zo zag ik dat toen.

En toen ontmoette ik op mijn 48e Joukje. Geen idee hoe dat opeens kwam, maar het leek me geweldig met haar kinderen te krijgen. Binnen twee jaar kwam Gerben. Dat was toch even schrikken, hij confronteerde me met mijn kindertrauma’s en angsten. Na een jaar therapie werd het weer leuk. Twee jaar later kwam Michiel en weer vijf jaar later Laurens. Toen hij vier was werd ik thuisblijfvader.

Kinderen zijn het beste wat me ooit is overkomen. Het is overweldigend. Er is natuurlijk wel een keerzijde. Joukje en ik zouden best een huttentocht in de bergen willen maken, maar dat krijgen we er niet door bij de jongens. In de bergen is geen wifi en hoezo, elke dag een eind lopen? De kinderen hebben me veranderd. Ik kan niet meer altijd doen wat ik wil, maar dat is zelden een probleem. Als ik een schaatstocht wil maken, maar een van de jongens heeft me nodig, ga ik niet. Ik verbaas me er soms over hoe makkelijk ik dingen loslaat. Misschien is het ook gewoon een kwestie van ouder worden.

Doordat ik niet werk heb ik alle tijd om met Gerben naar het strand te fietsen, met Michiel aan schaaktoernooien mee te doen en te spelen met Laurens. Ik help de twee oudsten met wiskunde en overhoor Duits, Frans en Latijn. Joukje hoopte nog op een vierde kind, maar drie vind ik wel genoeg. Ik ben heel blij met ons nakomertje Laurens, mijn troetelkind. De onbevangenheid van kleuters is heerlijk.

Natuurlijk denk ik aan de toekomst. Als Laurens gaat studeren ben ik 76. Zie ik mijn kinderen trouwen, kinderen krijgen? Als ze mijn ritme aanhouden waarschijnlijk niet. Ik sta daar maar niet te veel bij stil.”

Alle portretten staan in Kek Mama 09-2015. 

producten-kinderfeestje-thuis

Je hoeft echt de deur niet uit om kinderen een onvergetelijke verjaardag te geven: organiseer een paar leuke spelletjes thuis en iedereen is de hele dag zoet. Wel nog even de boel versieren - met deze fijne producten van Xenos, bijvoorbeeld.

Indianenthema

Ga je voor een indianenthema? Trek dan de verkleedkist open, knutsel tooien van karton en tover je huis of tuin met kussens, boomstammen en stokpaarden om tot een indianenparadijs. Deze tipi is hierbij ideaal: leuk voor buiten, maar ook fijn in de slaap- of speelkamer. Zo heb je er na dat ene feestje ook nog wat aan. Tip: je kunt de tent pimpen met textielstiften.

 

Slaapfeestje

Of je gebruikt de tent waarvoor-ie echt bedoeld is. Leg er bijvoorbeeld wat lekkere kussens en plaids in, zet een bak chips neer, draai een leuke film, maak wat kindercocktails en klaar ben je. Zet je breekbaar spul uit het zicht en gebruik je wegwerpservies, dan hoef je je niet druk te maken dat kinderen de woonkamer op stelten zetten.

 

Alsof je op een festival bent

Maak het af met deze lichtjes in de vorm van een ananas en je waant je zowat op Coachella. (Overigens ook leuk om te gebruiken tijdens een tuinfeest of om de slaapkamer van je kind mee op te fleuren.)

 

Bank die tegen een stootje kan

En is het mooi weer? Dan mag een fijne bank in de tuin niet ontbreken. Een die tegen een stootje kan, waar meer dan twee kinderen op passen en er ook nog leuk uitziet (want regent het pijpenstelen, dan kan-ie ook prima in de woonkamer staan met wat plantjes erop): alsjeblieft. Het bankje is door de lokale bevolking in Indonesië gemaakt. Met de hand en van gerecycled hout. 

 

Reis rond de wereld

Met deze kaart kun je alle kanten op: kijk bijvoorbeeld wie als eerste alle landen heeft geraden, geef tijdens het knutselen elk groepje een land als thema of maak met z'n allen een 'reis rond de wereld'. Na afloop kun je de poster gewoon op de kamer van je kind hangen - ziet er nog mooi uit ook.

Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (8) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

“Mama, er was iets spannends vandaag!” Het is het eerste wat Jakob roept als hij de school uitstuift. Hannah houdt mijn hand vast en kijkt met grote ogen naar haar broer.
“Wat was er zo spannend?” vraag ik.
“Er is iemand gesignaleerd.”
“O? Wat voor iemand?”
“Een man. In een busje.”
Ik heb al zo’n vermoeden waar dit heengaat. Twee dagen geleden kregen we een mail van de schooldirecteur waarin stond dat er een man was gezien bij twee andere basisscholen. Vanuit een busje had hij kinderen aangesproken en zijn penis laten zien. Maar: geen paniek, gewoon goed om te weten en te bespreken met je kind. Dat doen we al best vaak, dus ik zag geen aanleiding het nog eens te doen.
 

'Wie vergeet er nou zijn broek'

“Wat was er met die man?” vraag ik alsof ik geen idee heb waar dit over gaat.
“Hij was bij een andere school en mama, er was zoiets grappigs.”
“Wat dan?”
“Hij was vergeten zijn broek en onderbroek aan te trekken!”
Jakob valt bijna op de grond van het lachen. “Wie vergeet er nou zijn broek en onderbroek!”
Ook Hannah vindt het hilarisch. Ik lach een beetje mee en zeg dan:
“Jeetje, wat zou jij doen als je die man zou zien?”
“Ik denk lachen.”
“Niet schrikken?”
“Nee, waarom? Ik heb zelf toch ook een piemel?”
“Jawel, maar die laat jij toch ook niet aan iedereen zien? Bovendien is dit een volwassene en die moet al helemaal niet zijn piemel laten zien.”
“Nee, dat is waar. Ik zou lachen, maar ook meteen naar juf gaan hoor, of naar jou. Dat hebben die kinderen ook gedaan en nu zoekt de politie hem.”
“Heel goed. En hebben jullie het verder nog besproken in de klas?”
“Denk je echt dat wij de tijd hebben de hele dag over een man zonder broek te praten? We zijn al groep vijf hè? We hebben wel wat beters te doen.”
Het laat Hannah toch nog niet los.
“Waarom doet iemand dat eigenlijk, mama? Zijn piemel laten zien?”
“Goeie vraag. Wat denken jullie?”
“Ik weet het niet”, zegt ze.
“Misschien wil hij wel piemelmodel worden, maar is hij nog een beetje verlegen”, oppert Jakob. “Daarom doet-ie het stiekem.”
Hannah knikt. Dat klinkt wel logisch.
“Ik weet een oplossing!” roept hij enthousiast. “Als de politie hem vindt, kan hij zijn piemel gewoon aan hen laten zien, en niet meer aan kinderen.”
En dat lijkt me een uitstekend plan.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >