Portretten: eindelijk vader

12.08.2015 14:35
Portretten: eindelijk vader

Je bent een single van in de vijftig die elke gedachte aan een gezin wegwuift en opeens ontmoet je een vrouw die kinderen met je wil. Sybe Terwee (64), getrouwd met Joukje (43), vader van Gerben (14), Michiel (12) en Laurens (6). ‘Als Laurens gaat studeren ben ik 76. Ik sta daar maar niet teveel bij stil.’

“Het idee dat ik ooit vader zou worden had ik al opgegeven. Daar had je op zijn minst een stabiele relatie voor nodig. De verantwoordelijkheid leek me ook lastig. En kinderen plegen een aanslag op je vrijheid – zo zag ik dat toen.

En toen ontmoette ik op mijn 48e Joukje. Geen idee hoe dat opeens kwam, maar het leek me geweldig met haar kinderen te krijgen. Binnen twee jaar kwam Gerben. Dat was toch even schrikken, hij confronteerde me met mijn kindertrauma’s en angsten. Na een jaar therapie werd het weer leuk. Twee jaar later kwam Michiel en weer vijf jaar later Laurens. Toen hij vier was werd ik thuisblijfvader.

Kinderen zijn het beste wat me ooit is overkomen. Het is overweldigend. Er is natuurlijk wel een keerzijde. Joukje en ik zouden best een huttentocht in de bergen willen maken, maar dat krijgen we er niet door bij de jongens. In de bergen is geen wifi en hoezo, elke dag een eind lopen? De kinderen hebben me veranderd. Ik kan niet meer altijd doen wat ik wil, maar dat is zelden een probleem. Als ik een schaatstocht wil maken, maar een van de jongens heeft me nodig, ga ik niet. Ik verbaas me er soms over hoe makkelijk ik dingen loslaat. Misschien is het ook gewoon een kwestie van ouder worden.

Doordat ik niet werk heb ik alle tijd om met Gerben naar het strand te fietsen, met Michiel aan schaaktoernooien mee te doen en te spelen met Laurens. Ik help de twee oudsten met wiskunde en overhoor Duits, Frans en Latijn. Joukje hoopte nog op een vierde kind, maar drie vind ik wel genoeg. Ik ben heel blij met ons nakomertje Laurens, mijn troetelkind. De onbevangenheid van kleuters is heerlijk.

Natuurlijk denk ik aan de toekomst. Als Laurens gaat studeren ben ik 76. Zie ik mijn kinderen trouwen, kinderen krijgen? Als ze mijn ritme aanhouden waarschijnlijk niet. Ik sta daar maar niet te veel bij stil.”

Alle portretten staan in Kek Mama 09-2015.