‘Ouders hebben moeite schermgebruik van kind in de hand te houden’

06.04.2018 06:34
schermgebruik-kind

Vaders en moeders vinden het lastig om het schermgebruik van hun jonge kinderen in de hand te houden: zo’n vier op de tien laat ze te vaak alleen kijken, blijkt uit het Iene Miene Media onderzoek onder ouders van nul- tot zesjarigen.

En dat terwijl zestig procent toch vindt dat ‘gewoon’ speelgoed beter is dan een beeldscherm.

 

Steeds jonger

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat met name jonge kinderen (van 0 tot 2) steeds vaker een smartphone of tablet in hun handen gedrukt krijgen. En dat is volgens pegagoog Krista Okma, die de resultaten van het onderzoek verwerkte, geen goede ontwikkeling. “Zeker heel jonge kinderen leren er nog maar weinig van. Zij moeten de echte wereld nog leren kennen, ontdekken. En alle tijd die ze op een scherm kijken, besteden ze daar niet aan.”

 

Lees ook
Melinda Gates waarschuwt: ‘Geef kinderen niet te snel een smartphone’ >

 

‘Maximaal dertig minuten per dag’

Kinderen tot 2 jaar zouden beperkt moeten worden in schermtijd, zegt Okma. “Hooguit een paar keer per week een kort moment samen op de tablet. Vanaf 2 jaar kun je dit dan uitbreiden naar zo’n tien minuten per keer, tot maximaal een half uurtje per dag.” De tablet compleet verbannen, is volgens haar ook weer niet nodig. “Probeer gewoon de balans te houden.”

 

Tips

Om ouders beter met schermtijd te laten omgaan, lanceert Mediawijzer.net vandaag het Digi ABCD. Hierin staan tips om het tabletgebruik in gezinnen met jonge kinderen in goede banen te leiden. De belangrijkste: ga er naast zitten, stel vragen, praat met kinderen over wat ze zien.

Bron: AD

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >