Het kan even schrikken zijn als je na de geboorte een rode vlek in de nek of op het voorhoofd van je baby ziet. Toch kan zo’n ”ooievaarsbeet” geen kwaad. Maar waarom heet het eigenlijk zo en waardoor ontstaat het?
Lees verder onder de advertentie
Eerst even de naam – je denkt waarschijnlijk dat die te maken heeft met het bekende verhaal van de ooievaar. Daar komt de naam inderdaad vandaan: het dier houdt de baby’s in zijn nek vast en de snavel zou zorgen voor de rode afdruk.
Lees verder onder de advertentie
In werkelijkheid gaat het om aangeboren huidaandoening, waarbij de bloedvaatjes onder de huid wat wijder zijn. Ze laten meer bloed door en daardoor ontstaat de rode kleur. Ongeveer veertig procent van de baby’s komt ter wereld met zo’n ooievaarsbeet.
Hoe herken je het?
De rode plekjes komen meestal voor in de nek, maar ook op het voorhoofd en op de oogleden. In dat laatste geval spreek je ook wel van een engelenkus. Als je baby huilt of onrustig wordt, zie je dat de plekjes nog wat roder worden.
Niets, want het is een onschuldige aandoening die je niet hoeft te behandelen. De vlekjes worden vanzelf steeds lichter van kleur en in bijna alle gevallen verdwijnen ze binnen een jaar. Alleen de vlekjes in de nek kunnen in tien tot vijftig procent van de gevallen blijvend zijn.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).