Ooievaarsbeet bij baby’s: wat is het en wat kun je eraan doen?

30.04.2020 13:32
ooievaar Beeld: Shutterstock

Het kan even schrikken zijn als je na de geboorte een rode vlek in de nek of op het voorhoofd van je baby ziet. Toch kan zo’n ”ooievaarsbeet” geen kwaad. Maar waarom heet het eigenlijk zo en waardoor ontstaat het?

Eerst even de naam – je denkt waarschijnlijk dat die te maken heeft met het bekende verhaal van de ooievaar. Daar komt de naam inderdaad vandaan: het dier houdt de baby’s in zijn nek vast en de snavel zou zorgen voor de rode afdruk.

In werkelijkheid gaat het om aangeboren huidaandoening, waarbij de bloedvaatjes onder de huid wat wijder zijn. Ze laten meer bloed door en daardoor ontstaat de rode kleur. Ongeveer veertig procent van de baby’s komt ter wereld met zo’n ooievaarsbeet.
 

Hoe herken je het?

De rode plekjes komen meestal voor in de nek, maar ook op het voorhoofd en op de oogleden. In dat laatste geval spreek je ook wel van een engelenkus. Als je baby huilt of onrustig wordt, zie je dat de plekjes nog wat roder worden.

Lees ook:
Dit zijn de meest voorkomende geboortevlekken >

 

Wat kun je eraan doen?

Niets, want het is een onschuldige aandoening die je niet hoeft te behandelen. De vlekjes worden vanzelf steeds lichter van kleur en in bijna alle gevallen verdwijnen ze binnen een jaar. Alleen de vlekjes in de nek kunnen in tien tot vijftig procent van de gevallen blijvend zijn.

Bron: Huidarts.com & 24Baby

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram >