slaapcoach nachtangst
Beeld: Unsplash

Lana (29): 'Ons zoontje van drie gaat over het algemeen zonder problemen slapen als we hem naar bed brengen, maar 's nachts begint de ellende. Hij wordt vaak rond twee uur wakker en is dan ontzettend bang. Hij kan niet goed uitleggen waarvoor. Zijn dit nachtmerries? Hoe kunnen we hem helpen?'

Susanne Willekes is Nederlands eerste gecertificeerde slaapcoach: ‘Wat je hier het beste kunt doen, hangt af van de overige omstandigheden.

Is jullie zoontje bang maar verder wel rustig? Dan helpt het om kort te troosten. Fantasie en realiteit lopen op die leeftijd nog door elkaar, daarom kunnen kinderen overstuur zijn van een nare droom. Meestal is dit snel gesust. Maar is jullie zoon echt hysterisch en niet wakker te krijgen, dan kan er sprake zijn van nachtangst. Veel ouders willen hun kind dan aanraken om ‘m ‘eruit’ te krijgen, maar dat verergert zo’n night terror episode juist. Dan ben je vervolgens twee uur bezig om je kind te kalmeren.
 

Uitrazen

Laat je kind gewoon uitrazen, zonder iets te zeggen en zonder hem aan te raken, maar blijf er wel bij om te voorkomen dat-ie zichzelf verwondt. Een aanval duurt zo’n 5 tot 15 minuten, daarna valt je zoon vanzelf weer in slaap. Voor een ouder is het angstig om te zien, maar je kind merkt hier verder weinig van en groeit er ook weer overheen.’

Zie sleepagency.com voor meer info en tips.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >