Onderzoek: minder speelgoed is beter voor kinderen

11.12.2017 11:08
onderzoek-minder-speelgoed-beter-kinderen

Ben je tijdens het kopen van sinterklaascadeaus uit de bocht gevlogen? Dan kun je het met kerst maar beter rustig aan doen – als we dit onderzoek moeten geloven. Wetenschappers van de Universiteit van Toledo (Ohio) stellen namelijk dat minder speelgoed beter is voor kinderen.

Want kinderen die minder hebben, genieten daar meer van én zijn creatiever.

 

Vaardigheden

De onderzoekers gaven kinderen van 0 tot 3 jaar oud vier of zestien stuks speelgoed en keken hoe ze hiermee omgingen. “Als ze minder speelgoed hadden, speelden ze langer met één ding, konden ze zich beter focussen en waren ze creatiever”, zegt een van de wetenschappers. “Ook hadden ze een betere verbeelding en leerden ze bepaalde vaardigheden sneller.”

 

Lees ook
Moeder heeft een duidelijke boodschap: ‘Geef geen speelgoed aan mijn kinderen’ >

 

‘Te veel keuze’

Orthopedagoog Mariëlle Beckers kan zich hier wel in vinden. “Het is niet voor niets zo dat kinderen in landen waar helemaal geen speelgoed is, iets maken van een oude autoband”, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Je hoort ouders vaak zeggen ‘Je hebt zo veel speelgoed, waarom kun je je niet vermaken?’, maar dat kinderen zich dan geen raad weten, is juist goed te begrijpen: ze hebben veel te veel keuze.” Beckers vergelijkt ze met volwassenen met een bomvolle kledingkast: “Die vinden het moeilijker om te bedenken wat ze aan moeten dan mensen die minder kleding hebben.”

 

Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >