Onderzoek: ‘Het moederschap is slecht voor je gezondheid’

23.05.2019 09:56
moederschap-slecht-mentale-gezondheid

Het is natuurlijk niet zo dat we wetenschappers nodig hebben om te zien dat het moederschap pittig kan zijn, maar dit vonden we een opmerkelijke: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de verantwoordelijkheid die hoort bij het ouderschap slecht is voor je gezondheid.

‘Onzichtbaar werk’

Onderzoekers van Arizona State University en Oklahoma State University vroegen 393 moeders met kinderen onder de 18 jaar hoe tevreden ze zijn met hun leven. Wat blijkt? Vrouwen die zich overdreven verantwoordelijk voelen voor het gezin, huishouden, en welzijn van de kinderen ervaren meer stress. Vooral ‘onzichtbaar werk’ (weten welk kind op welk tijdstip waar moet zijn, nieuwe kleding kopen voordat je kind uit z’n oude groeit) vereist volgens de wetenschappers veel mentale en emotionele inspanning. 

 

Lees ook
Nederlands Centrum Jeugdgezondheid: ‘Test dreumesen al op stress’ >

 

‘Mentale last van het huishouden’

Professor Lucia Ciciolla: ‘Hoewel vrouwen fysiek misschien minder doen, blijven ze wel de verantwoordelijkheid dragen om ervoor te zorgen dat er genoeg wasmiddel is, er vuile kleding in de was gaat en er altijd schone handdoeken beschikbaar zijn. Zelfs al anderen het fysieke werk overnemen, blijven ze de mentale last van het huishouden voelen. En we weten allemaal dat stress slecht is voor je gezondheid.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >