Onderzoek: helft van de ouders checkt de mobiel van hun kind

05.02.2019 13:47
smartphone-instelling

Volgens onderzoek controleert de helft van de ouders de mobiele telefoon van hun kind. En zeker tachtig procent houdt in de gaten wat er door hun kind online wordt uitgespookt. 

Dat blijkt uit onderzoek van Safer Internet Centre Nederland, waarvoor ruim tweeduizend ouders en tieners (12 tot 17 jaar) werden ondervraagd. Ouders kijken mee als hun zoon of dochter online is en checken hun appjes en sociale media accounts. Ook blokkeren ze bepaalde inhoud, weigeren ze apps of games te kopen omdat hun kind daar nog te jong voor is en geeft één op de vijf ouders aan hun kind wel eens via gps te volgen. 

Zodra kinderen ouder worden, laten ouders de touwtjes iets meer vieren. Zo’n 70 procent van de ouders controleert de mobiele telefoon van 12- en 13-jarigen, maar als de kinderen eenmaal 16 of 17 jaar oud zijn, doet nog maar 32 procent dat.
 

Lees ook:
Mobieltje voor kinderen: is dat normaal in deze tijd? >

 

Angst

Veel ouders controleren het mobiele telefoongebruik en internetgedrag van hun kind omdat ze bang zijn dat hun kind beelden tegenkomt waar hij nog niet aan toe is. Denk aan porno, geweld of zelfmoordfilmpjes. Ook is er de angst dat hun kind wordt opgelicht, gepest of lastiggevallen. Die zorgen lijken terecht, want tieners geven zelf ook aan dat ze één of meerdere keren online zijn lastiggevallen (26 procent) of gepest (21 procent). Dit overkomt meisjes vaker dan jongens.

Uit het onderzoek blijkt dat ouders vaak geen idee hebben van de digitale kettingbrieven die hun kinderen krijgen. Een derde van de tieners die ondervraagd werd, ontving zo’n horror-appje. Daarin wordt gedreigd met de dood als de ontvanger geen geld overmaakt of de berichten niet doorstuurt.
 

Bron: AD

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >