Volgens onderzoek controleert de helft van de ouders de mobiele telefoon van hun kind. En zeker tachtig procent houdt in de gaten wat er door hun kind online wordt uitgespookt.
Lees verder onder de advertentie
Dat blijkt uit onderzoek van Safer Internet Centre Nederland, waarvoor ruim tweeduizend ouders en tieners (12 tot 17 jaar) werden ondervraagd. Ouders kijken mee als hun zoon of dochter online is en checken hun appjes en sociale media accounts. Ook blokkeren ze bepaalde inhoud, weigeren ze apps of games te kopen omdat hun kind daar nog te jong voor is en geeft één op de vijf ouders aan hun kind wel eens via gps te volgen.
Lees verder onder de advertentie
Zodra kinderen ouder worden, laten ouders de touwtjes iets meer vieren. Zo’n 70 procent van de ouders controleert de mobiele telefoon van 12- en 13-jarigen, maar als de kinderen eenmaal 16 of 17 jaar oud zijn, doet nog maar 32 procent dat.
Veel ouders controleren het mobiele telefoongebruik en internetgedrag van hun kind omdat ze bang zijn dat hun kind beelden tegenkomt waar hij nog niet aan toe is. Denk aan porno, geweld of zelfmoordfilmpjes. Ook is er de angst dat hun kind wordt opgelicht, gepest of lastiggevallen. Die zorgen lijken terecht, want tieners geven zelf ook aan dat ze één of meerdere keren online zijn lastiggevallen (26 procent) of gepest (21 procent). Dit overkomt meisjes vaker dan jongens.
Uit het onderzoek blijkt dat ouders vaak geen idee hebben van de digitale kettingbrieven die hun kinderen krijgen. Een derde van de tieners die ondervraagd werd, ontving zo’n horror-appje. Daarin wordt gedreigd met de dood als de ontvanger geen geld overmaakt of de berichten niet doorstuurt.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.