Onderzoek: in elke klas worden gemiddeld twee kinderen gepest

17.09.2018 06:58
onderzoek-kinderen-klas-gepest

In elke klas worden gemiddeld een of twee kinderen gepest. En jongens worden op de basisschool vaker gepest dan meisjes.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het kabinet vandaag, bij de start van de Week Tegen Pesten, naar de Tweede Kamer stuurt.

 

Teruggedrongen

Op middelbare scholen is het aantal pestkoppen verder teruggedrongen, maar op de basisschool blijft het pestgedrag gelijk. Van de jongens zegt 11 procent te worden gepest, tegen 9 procent van de meisjes. In 2016 was het verschil tussen jongens en meisjes ‘niet significant’.

 

Lees ook
Cyberpesten: hoe ga je ermee om? >

 

Via internet

Het gepest gebeurt op school nog altijd vooral recht in het gezicht van de kinderen: 66 procent van de basisschoolleerlingen wordt op die manier getreiterd. Zo’n 8 procent wordt lastiggevallen via internet, pesten via telefoongesprekken of door het schrijven van briefjes (3 procent) is een stuk minder populair.

 

‘We zijn op de goede weg’

“Ieder kind dat gepest wordt, is er één te veel”, zegt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. “We moeten alert blijven, zorgen dat kinderen er gewoon bij horen en niet buitengesloten worden.” Toch gelooft Slob niet dat pesten helemaal kan stoppen. “In een wereld waar de gebrokenheid op allerlei manieren zichtbaar is, denk ik niet dat het ooit tot nul zal komen. Al moet dat wel onze inzet zijn. We zijn op de goede weg.”

Bron: ANP

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >