tekenfilms van vroeger

Netflix? Vroeger zat je voor de buis met limonade en wat lekkers op schoot, klaar voor één van je favoriete tekenfilms. Inmiddels klassiekers, maar reken maar dat je ze nog kent. 

The Flintstones (1977-1993)

Familie Flintstone en hun buren de Rubbles, die van alles meemaakten in het fictieve plaatsje Bedrock: The Flintstones waren vroeger een hit. De serie speelde zich af in de steentijd en hoofdrolspeler was natuurlijk Fred, met zijn oranje outfit. Herken je 'm nog?
 

More content below the advertising

Dommel (1989 - 1990)

De luie, pratende hond die maar wat graag veel eet: je kent 'm vast nog wel. Zijn baasje is uitvinder en Dommel moet vaak fungeren als proefkonijn, maar daar heeft hij het niet zo op. En dan is er ook nog die zwarte kater, de buurman, met wie hij het niet zo goed kan vinden. 

 

Babar de olifant (begin jaren '90)

Z'n naam herken je misschien niet, maar z'n verschijning vast en zeker: de lieve, grijze olifant. Babar was koning van Olifantland, met een groen kostuum en een kroon op z'n hoofd. Samen met zijn aapje Zephir beleefde hij allerlei avonturen.  

 

Tom & Jerry (tijdloos)

Niet voor niets één van de populairste tekenfilms ter wereld. Sinds 1940 bestaat het bekende kat-en-muis-duo al en de afgelopen decennia zijn de films door verschillende studio's uitgebracht. Het plot is simpel maar oh zo leuk: Tom doet talloze pogingen om Jerry te vangen, met alle gevolgen van dien.

 

De Fabeltjeskrant (1968-1992)

'Hallo meneer De Uil, waar brengt u ons naar toe? Naar Fabeltjesland?' Eer je die zin weer hoort, krijg je het liedje niet meer uit je hoofd. In de serie, die in 2005 werd gekozen tot beste Nederlandse kinderprogramma van de twintigste eeuw, maakte je de dagelijkse gebeurtenissen mee van het Grote Dierenbos. Leuk nieuws: er zou gewerkt worden aan een nieuwe serie die mogelijk in 2019 op de buis zal verschijnen. 

 

Wickie de Vicking (1972 - 1974)

Wickie was dat slimme joch dat altijd aan zijn neus zat. Dat betekende gewoonlijk dat hij een briljant idee had gekregen waardoor hij de andere Vikingen uit een lastig parket redde. 

 

Barbapapa (1974-1977)

In de jaren '70 publiceerden het Frans-Amerikaanse echtpaar Annette Tison en Talus Taylor het eerste boek over Barbapapa: het roze wezen dat zich in alle denkbare vormen kan veranderen. Hierdoor kan Barbapapa iedere situatie aan en elk probleem oplossen. De tv-afleveringen waren in Nederland voor het eerst te zien als onderdeel van Het Programma met de Muis

 

Nils Hogersson (1980 - 1981)

Een oudje en zeker niet de minste. Deze serie (gebaseerd op het gelijknamige boek) speelt zich af in Zweden. De veertienjarige Nils is een nietsnut die alleen maar kattenkwaad uithaalt en dieren pest, maar op een dag vangt hij een kabouter die hem voor straf zelf in een kabouter verandert. En de rest van het verhaal ken je.

 

Lees ook
Voor deze kinderseries bleef je vroeger zéker thuis >

 

Alfred Jodocus Kwak (1989 - 1991)

Deze serie, bedacht door Herman van Veen, is ongetwijfeld blijven hangen. Alfred Jodocus Kwak verliest na zijn geboorte z'n gezin. Henk de Mol, een goede vriend van de familie Kwak, ontfermt zich over de eend. Onder toezicht van zijn adoptievader groeit Alfred op in een woonklomp in Groot Waterland en daar maakt hij van alles mee.

 

Budgie, de kleine helikopter (1994 - 1995)

Budgie was een helikopter die 'kon vliegen als de beste.' Samen met zijn vriendin Pippa en de stoere Chuck woont hij in een hangaar van vliegveld Hairfield. De besnorde luchtmachthelikopter Leonard heeft er de leiding en altijd staat de groep klaar om anderen te helpen. 

 

Dinobabies (1994 - 1996)

Jonge dinosauriërs (Frankie, Stefan, Thomas, Maarten, Dak en Linda) die van alles meemaken. Elke dino heeft een ander karakter dat soms botst, maar toch zoeken ze manieren om samen te blijven.

 

Johnny Bravo (1995 - 2004)

Een hilarische serie op Cartoon Network over de veel te brede, ijdele Johnny. Door z'n mislukte versiertrucs leerde hij mannen hoe je vooral niet met vrouwen moest omgaan.

 

Cow and Chicken (1997 - 1999)

Deze Amerikaanse tekenfilmserie werd eind jaren '90 uitgezonden op Cartoon Network en later Yorin. Cow and Chicken gaat over een zevenjarige koe en haar elfjarige broer, een kip. Samen beleven zij absurde avonturen. Terugkerende thema's? Blote konten en woordgrappen die eigenlijk voor volwassenen bedoeld zijn.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
wat-verwachten-tweede-trimester-zwangerschap

Je bent nu twaalf weken zwanger en het eerste trimester inclusief misselijkheid, stemmingswisselingen en afkeer van voedsel en geuren kun je - hopelijk - achter je laten. Maar wat komt er op je af in het tweede trimester? Wij zetten het op een rij.

Zintuigen

Vanaf de dertiende week tot de vijfde maand groeit je baby gemiddeld van 7 naar 37 centimeter en weegt-ie uiteindelijk nog net geen kilo. Hij traint z'n spieren, oefent met ademen én z'n zintuigen gaan werken. Zo kan hij jouw stem vanuit de baarmoeder horen en uiteindelijk herkennen. Verder wordt de vorm van het gezicht steeds menselijker en kan je partner aan het eind van het tweede trimester contact maken met de baby door zijn of haar hand op jouw buik te leggen.

More content below the advertising

 

Lees ook
Deze foto verdient de prijs voor 'zwangerschapsaankondiging van het jaar' >

 

Jij tijdens het tweede trimester

Voor de meeste vrouwen is dit de leukste fase van de zwangerschap: de kans op een miskraam is veel kleiner geworden, misselijkheid neemt af en je buik krijgt nu echt vorm - je komt zo'n halve kilo per week aan. Toch kun je na twaalf weken ook weer nieuwe kwaaltjes krijgen. Brandend maagzuur, bijvoorbeeld. Of bandenpijn en harde buiken. Ook kun je ineens heel vergeetachtig of klungelig zijn. Máár: blame it on the hormonen.

Nog meer mogelijke kwaaltjes: 

  • Pijn in je onderrug
  • Zwangerschapsstriemen
  • Zwangerschapsmasker
  • Kramp in je benen
  • Slapeloosheid
  • Aambeien

 

To do's

Ook deze periode moeten jullie weer veel regelen. Per week zetten we wat tips voor je op een rij: 

Week 14: oriënteer je op een zwangerschapscursus als je die graag wil volgen.

Week 15: veel vrouwen slaan rond deze periode aan het winkelen voor de babyuitzet.

Week 16: vraag het kraampakket aan bij jouw verzekering.

Week 17: als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet je partner jullie kind erkennen om ook officieel als vader geregistreerd te worden. Je moet hier samen voor naar het gemeentehuis.

Week 18: het is niet verplicht, maar rond deze tijd kun je een afspraak maken voor de twintigwekenecho. Hier kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is dus geen pretecho, maar een medische echo.

Week 24: hoewel het nog even duurt, is het misschien fijn om nu al te bespreken hoe en waar (thuis of in het ziekenhuis) je zou willen bevallen.

Bron: babyopkomst.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
waarom-veel-babys-s_nachts-niet-doorslapen

Hoe heerlijk het moederschap ook is, die slapeloze nachten zijn afzien. Gelukkig gaat dit - thank goodness - allemaal over, maar troost je tot die tijd met deze vier redenen waarom baby's nog niet doorslapen. Weet je tenminste dat het niet aan jou ligt.

1. Geef 'het vierde trimester' de schuld

Onderzoekers zeggen dat de eerste drie maanden van baby's moeten worden gezien als het 'vierde trimester': ze hebben extra veel aandacht nodig en dit kan ook de reden zijn dat pasgeboren kinderen zo verdomd vaak wakker worden in de nacht. Hoogleraar Darcia Narvaez: 'Onze baby's worden wel 9 tot 18 maanden eerder geboren dan dieren. We willen de baby rustig houden, maar ze zijn nog niet voldoende ontwikkeld.'

More content below the advertising

 

2. Het is de evolutie

Ook zegt Narvaez dat het nu eenmaal in 'de aard van het beestje' zit dat baby's 's nachts wakker zijn. Hiermee doelt ze op het eeuwenoude jachtinstinct. 'Je moet altijd waakzaam blijven, ook tijdens je slaap.' Peter Fleming, een professor aan de Universiteit van Bristol, is het hiermee eens. 'Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis - en nog steeds in veel delen van de wereld - worden baby's zo dicht mogelijk bij hun ouders gehouden, zowel overdag als 's nachts.'

 

Lees ook
‘Wanneer kan ik van mijn baby verwachten dat hij doorslaapt?’  >

 

3. Jouw baby wil graag aandacht

'Jullie kind blijft heus niet wakker om je te irriteren, maar hij wil graag jullie aandacht', stelt Fleming. 'Juist in de nacht is er voor jullie minder afleiding en daar kunnen kinderen van profiteren.'

 

4. Jouw baby is een genie

Oké, ietwat overdreven misschien, maar Fleming zegt dat je een verband kunt leggen tussen intelligentie, ontwikkeling en veel wakker zijn 's nachts. Hij gaat zelfs zo ver dat hij denkt dat ouders die goed naar de behoeften van hun baby luisteren, ervoor zorgen dat het kind later meer empathie heeft. Een studie toonde zelfs aan dat kinderen hierdoor op latere leeftijd minder snel depressief waren.

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >