Noodplan: kinderen pas met 5 jaar naar de basisschool door lerarentekort

09.09.2019 16:12
noodplan kinderen pas naar school vijf jaar Beeld: Shutterstock

De vijf grote steden houden er rekening mee dat vierjarigen binnenkort niet meer naar school kunnen. Zij zouden dan langer op de kinderopvang moeten blijven.

Dat heeft alles te maken met het lerarentekort, schrijft het AD.

 

Noodoplossingen

De steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere kampen al langer met een tekort. Zo zijn er in Amsterdam voor ruim 280 fulltime banen geen bevoegde leerkrachten gevonden. In Den Haag geldt dat voor zeker 197 banen en in Rotterdam voor ‘honderden’ functies. Het gevolg is dat er onbevoegde leraren voor de klas staan, zodat kinderen toch les krijgen. Maar het gebeurt ook dat klassen regelmatig naar huis worden gestuurd, of er wordt overgegaan op een vierdaagse schoolweek.

 

‘Rare tijd’

Het lerarentekort blijft echter groeien, waardoor scholen niet uitsluiten dat 4-jarigen binnenkort niet meer naar de kleuterklas kunnen. Die situatie is onwenselijk, maar niet onmogelijk: de leerplicht geldt immers pas vanaf 5 jaar. “We doen er alles aan om dat te voorkomen. We treffen liever andere maatregelen. Maar we leven in een rare tijd, dus het kan gebeuren”, aldus Gerard van Drielen, bestuurder van de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH), tegen het AD.

 

Dupe

De mogelijke maatregel valt trouwens niet in goede aarde. Ouders, belangenorganisaties én politici vinden het een slecht idee als kinderen pas op hun vijfde naar school mogen. ‘Kinderen van vier zijn echt toe aan school. Nu worden zij de dupe’.

 

Wet

Het ministerie van Onderwijs is van mening dat alle scholen zich aan de wet moeten houden – zelfs als er een lerarentekort is. Die wet schrijft dat kinderen vanaf 4 jaar naar school mogen. “We snappen dat het lastig kan zijn en er soms voor creatieve oplossingen moet worden gekozen. Daar gaan we graag over in gesprek met de schoolbesturen”, laat een woordvoerder weten.

 

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!