Je hoeft van je kind heus geen kleine Beethoven te maken, maar uit onderzoek blijkt wel dat muziekles hartstikke goed is voor de ontwikkeling van cognitieve, sociale én emotionele vaardigheden. Dus wij zeggen: koop die blokfluit, trommel of viool en lees vooral ook even dit artikel.
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn de voordelen van muziekles?
“Muziekles is net zo belangrijk als taal en rekenen”, zei neuropsycholoog Jelle Jolles eerder in een interview met RTL Nieuws. “Als je naar muziek luistert, luister je naar de harmonie, het volume, de klanken en hoe deze elkaar opvolgen: je activeert dus vrijwel ieder deel van het brein.” Vooral goed voor kinderen, want onderzoekers zeggen dat wanneer je al op jonge leeftijd een muziekinstrument bespeelt, je op latere leeftijd beter praat, schrijft en rekent. Daarbij zorgt het (logisch) voor een betere ontwikkeling in de coördinatie en motoriek én bevordert het de cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden – wat wil je nog meer.
Lees verder onder de advertentie
Welke instrumenten zijn geschikt voor kinderen?
Met muziekles kun je al heel jong beginnen: er bestaat zelfs zoiets als ‘muziek op schoot’, speciaal voor baby’s. Er wordt dan veel gespeeld met trommels, een xylofoon of een tamboerijn. Vanaf een jaar of 4 kunnen kinderen ook echt een instrument gaan ‘bespelen’ – vaak kiezen ouders voor een blokfluit, piano, viool, cello, gitaar of slagwerk. Instrumenten als een contrabas en een trombone zijn vaak nog lastig vast te houden en daarbij moeten voor het bespelen van veel (grote) blaasinstrumenten alle tanden al gewisseld zijn. Check wel even of de muziekschool bij jullie in de buurt ook al lessen aanbiedt voor kinderen vanaf 4 jaar: veel scholen geven les vanaf 7 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Tip: weet je kind nog niet zo goed welk instrument hij leuk vindt, laat ‘m dan eens een proefles volgen. Bij sommige muziekscholen krijgen jullie het instrument ook voor een paar dagen mee naar huis om te oefenen. Of ga voor een huurinstrument, dat scheelt jou weer een miskoop.
Dat kan natuurlijk ook: les krijgen bij iemand thuis of in je eigen huis. Vooral als je meerdere kinderen hebt, kan dit praktischer (en zelfs voordeliger) zijn. Weten welke docenten bij jou in de buurt privéles geven? Kijk dan eens op kiesjeinstrument.nl. Hier kun je via de ouderpagina precies zien wat het aanbod in jouw omgeving is voor het instrument dat je kind heeft gekozen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe vaak moet een kind thuis oefenen?
Een inkopper, maar kinderen die elke dag oefenen, gaan natuurlijk sneller vooruit dan kinderen die alleen naar les gaan. Wel is het belangrijk dat je kind er plezier in blijft houden: geen zin om muziek te spelen? Probeer het dan niet te pushen, want dat kan averechts werken.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je 5-jarige wil nú die auto in de speelgoedwinkel, je zegt nee, en binnen drie seconden lig je in de vuurlinie van een Oscar-waardige driftbui. Hoe komt het dat sommige kinderen lijken te denken dat de wereld om hun draait? En belangrijker: wat doe je eraan zonder zelf een […]
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]