Muziekles voor kinderen: dit wil je erover weten

25.10.2020 10:57
muziekles-voor-kinderen

Je hoeft van je kind heus geen kleine Beethoven te maken, maar uit onderzoek blijkt wel dat muziekles hartstikke goed is voor de ontwikkeling van cognitieve, sociale én emotionele vaardigheden. Dus wij zeggen: koop die blokfluit, trommel of viool en lees vooral ook even dit artikel.

Wat zijn de voordelen van muziekles?

“Muziekles is net zo belangrijk als taal en rekenen”, zei neuropsycholoog Jelle Jolles eerder in een interview met RTL Nieuws. “Als je naar muziek luistert, luister je naar de harmonie, het volume, de klanken en hoe deze elkaar opvolgen: je activeert dus vrijwel ieder deel van het brein.” Vooral goed voor kinderen, want onderzoekers zeggen dat wanneer je al op jonge leeftijd een muziekinstrument bespeelt, je op latere leeftijd beter praat, schrijft en rekent. Daarbij zorgt het (logisch) voor een betere ontwikkeling in de coördinatie en motoriek én bevordert het de cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden – wat wil je nog meer.

 

Welke instrumenten zijn geschikt voor kinderen?

Met muziekles kun je al heel jong beginnen: er bestaat zelfs zoiets als ‘muziek op schoot’, speciaal voor baby’s. Er wordt dan veel gespeeld met trommels, een xylofoon of een tamboerijn. Vanaf een jaar of 4 kunnen kinderen ook echt een instrument gaan ‘bespelen’ – vaak kiezen ouders voor een blokfluit, piano, viool, cello, gitaar of slagwerk. Instrumenten als een contrabas en een trombone zijn vaak nog lastig vast te houden en daarbij moeten voor het bespelen van veel (grote) blaasinstrumenten alle tanden al gewisseld zijn. Check wel even of de muziekschool bij jullie in de buurt ook al lessen aanbiedt voor kinderen vanaf 4 jaar: veel scholen geven les vanaf 7 jaar.

Tip: weet je kind nog niet zo goed welk instrument hij leuk vindt, laat ‘m dan eens een proefles volgen. Bij sommige muziekscholen krijgen jullie het instrument ook voor een paar dagen mee naar huis om te oefenen. Of ga voor een huurinstrument, dat scheelt jou weer een miskoop.

 

Lees ook
5x uitjes voor kinderen die gek zijn op muziek en theater >

 

Muziekschool of privéles? 

Dat kan natuurlijk ook: les krijgen bij iemand thuis of in je eigen huis. Vooral als je meerdere kinderen hebt, kan dit praktischer (en zelfs voordeliger) zijn. Weten welke docenten bij jou in de buurt privéles geven? Kijk dan eens op kiesjeinstrument.nl. Hier kun je via de ouderpagina precies zien wat het aanbod in jouw omgeving is voor het instrument dat je kind heeft gekozen.

 

Hoe vaak moet een kind thuis oefenen?

Een inkopper, maar kinderen die elke dag oefenen, gaan natuurlijk sneller vooruit dan kinderen die alleen naar les gaan. Wel is het belangrijk dat je kind er plezier in blijft houden: geen zin om muziek te spelen? Probeer het dan niet te pushen, want dat kan averechts werken. 

 

 

Meer opvoedtips?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >