‘Moeders, laat je partner ook eens thuisblijven voor jullie zieke kind’

18.10.2017 08:59
moeders-partner-ziek-kind

Moeders nemen veel vaker vrij dan vaders als een kind ziek is en dat is volgens hoogleraar Pedagogiek Louis Tavecchio niet altijd goed: “Er heerst een moederschapscultuur”, zegt hij tegen het AD.

“Moeders trekken zorgtaken naar zich toe. Als zij telkens ‘nee, niet zo’ of ‘laat maar, ik doe het wel’ zeggen, gaan vaders zelf ook twijfelen of ze het kunnen.”

 

‘Poortwachter’

Tavecchio beschrijft de moeder als een soort ‘poortwachter’ in de relatie tussen vader en kind. “Het staat of valt met hoe ver zij de deur openzet voor de inbreng van de vader. Bewust of onbewust kan zij die deur een beetje te ver dicht houden. Moeders nemen taken soms liever zelf voor hun rekening en verwachten minder van de man. Dat is niet altijd opzettelijk, maar het kan de vader belemmeren zich te ontwikkelen als ouder.”

 

Lees ook
COLUMN MARIËTTE: 18 dingen die je denkt als je man ziek is >

 

Veiligheid

Daarom zou het volgens de hoogleraar beter zijn als beide ouders actie ondernemen als een kind ziek is: “Een ziek kind is afhankelijker en voelt zich minder veilig. De ouder die zich over hem of haar ontfermt, brengt dan veiligheid. Als een kind bij ziekte telkens alleen de moeder ziet, dan krijgt zij die eigenschap eerder toebedeeld. Maar het is juist essentieel dat het kind zich bij beide ouders geborgen kan voelen.”

 

Het hele interview met Louis Tavecchio lees je hier.