minder speelgoed kinderen
Beeld: Pixabay

Puilt de speelgoedkist van jouw kind ook uit en lukt het je maar niet om dingen weg te doen? Aarzel niet langer. Minder speelgoed zou kinderen gelukkiger én slimmer maken, beweren onderzoekers.

Zodra de drie kinderen van moeder Lisa Sadikman haar met een vuilniszak op de proppen zien komen, weten ze hoe laat het is: het is weer tijd om speelgoed te ruimen. ‘Plotseling grissen ze al hun zogenaamd dierbaarste stukken bij elkaar, inclusief de rommel van partijtjes die ze al maanden niet hebben aangeraakt, en beschermen ze deze met hun leven’, schrijft ze op Scary Mommy.

Met name haar jongste dochter kan er wat van, schrijft Lisa, als laatstgeborene in het dierbare bezit van zo ongeveer elke mogelijke Lego-set, Playmobil, barbies, blokken en spelletjes. ‘Mijn leven speelt zich af tussen kuddes pluchen eenhoorns, My Little Pony’s en plastic zuignappijltjes op de muren.’ Er is zelfs zóveel speelgoed in huis, dat haar kinderen volgens Lisa uiteindelijk niet meer weten waarmee ze moeten spelen.

 

Maar al die knuffels zijn familie

Je zou zeggen dat ze sommige items dus ook niet missen als ze weg zijn, maar niks is minder waar, zegt Lisa. ‘Áls ze me een keer betrappen met mijn vuilniszak, weten ze me stellig op het hart te drukken dat ze écht niet zonder hun vijf bruine zeeotter-knuffels kunnen, omdat ze nu eenmaal familie zijn. En die puzzel waar ze al honderd jaar niet naar omgekeken hebben? Die gaan ze heus dit weekend maken.’

Lisa weet wel beter, na jaren moederschap. ‘Tijdens mijn eerste zwangerschap geloofde ik het nog, dat mijn dochter alle mogelijke educatieve speeltjes nodig had om zich te ontwikkelen. Stapelbekers, een bal die reageerde zodra ze hem rolde, een houten poppenhuis, muziekinstrumenten, plastic eten en stapels verkleedkleren. Drie kinderen later wacht ik nog steeds op het moment dat ze op z’n minst hun melk kunnen inschenken zonder te knoeien – terwijl ik inmiddels tot mijn middel in de rotzooi zit.’

 

Lees ook:
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over afwisseling van speelgoed >

 

Slimmer met minder

Speelgoed met emotionele waarde hoef je natuurlijk niet te ruimen. Maar schuldgevoel over de rest die je weggooit? Nergens voor nodig, zegt Lisa. Onderzoekers beweren namelijk dat kleine kinderen tussen de achttien en dertig maanden gelukkiger zijn wanneer ze minder speelgoed hebben om mee te spelen. In hun onderzoek gaven ze één groep kinderen vier speeltjes, en de andere zestien. De kinderen met vier speeltjes speelden geconcentreerder en langer dan de kinderen met zestien speeltjes. Bovendien brachten ze meer variatie in hun spel. Hartstikke goed voor de verbeeldingskracht, denken de onderzoekers. Bovendien zou het de fijne motoriek en cognitieve ontwikkeling stimuleren. Teveel keus in speelgoed, zou dat allemaal maar verstoren.

 

Gemiddeld 139 speeltjes

Niet dat je nu geschrokken naar de collectie in je eigen huis moet kijken, vindt Lisa. Volgens haar zegt ander onderzoek dat zich in een gemiddeld (Amerikaans – red.) huishouden honderdnegenendertig speelgoedstukken bevinden, tot soms wel tweehonderdvijftig speeltjes aan toe. Dat hoeft echt niet zomaar weg; het is gewoon een kwestie van je kind niet overladen met heel veel speelgoed in één keer. ‘Eens in de zoveel tijd de ene collectie tevoorschijn halen en de ander tijdelijk opbergen, is een geweldige manier om ze nieuw spel aan te rijken, én je maakt meteen daadwerkelijk gebruik van alle cadeautjes die je kinderen ooit kregen.’

Maar hebben ze het nodig? Welnee. Je kunt dus ruimen zonder schuldgevoel. ‘Tenzij ik op één van de leden van onze pluchen zeeotterfamilie stuit’, besluit Lisa. ‘Die beestjes mogen de rest van hun leven blijven.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >