‘Mijn zoon (4) slaat en bekogelt zijn zusje met speelgoed’

24.01.2020 10:48
Els en Do zoon slaat zusje Beeld: Shutterstock

Mijn dochter (3) is bang voor haar broertje (4). Hij schopt en slaat en bekogelt haar met speelgoed. Hij doet ook uiterst agressief tegen zijn vader en mij. Op school worden we om de haverklap op het matje geroepen omdat hij weer heeft gevochten met klasgenootjes.

Els en Do: Je zus en je ouders slaan en schoppen en je misdragen in de klas – het is volgens ons hoog tijd dat u hulp zoekt. Het gedrag van uw zoontje is namelijk wel afwijkend. Het zou misschien kunnen zijn dat hij ODD heeft: oppositional defant disorder. Dat is een gedragsstoornis die zich openbaart vanaf de vroege kinderjaren.
 

Lees ook
‘Mijn zoon is een pestkop’ >

 

ODD

Ieder kind vertoont weleens boos en opstandig gedag als het moet leren omgaan met teleurstelling, angst en verdriet. Bij kinderen met ODD verloopt dat proces veel heftiger. Ze ervaren sneller en sterker emoties, en reageren die op agressieve wijze af op anderen. ODD is genetisch bepaald, maar de omgeving kan een rol spelen. Dat biedt u de kans in te grijpen mocht uw zoontje deze gedragsstoornis hebben.
 

Begeleiding

Vraag school om de beste therapeut die ze kennen. Zo’n therapeut biedt gespreks- en gedragstherapie voor uw zoon, zodat hij anders leert reageren op situaties waarbij hij spanning ervaart. Ook begeleidt hij u bij het bieden van een ijzersterke structuur. Van u wordt meer inzet en discipline gevraagd dan van ouders met kinderen zonder ODD, maar u draagt in ieder geval geen water meer naar de zee. We wensen u heel veel sterkte.
 

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 35, 23 en 21) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.”
 

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Dit artikel staat in Kek Mama 13-2019.

 

Meer opvoedadvies? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >