Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 34, 22 en 20) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord 

Mijn zoon (11) laat alles achter zich aan slingeren vanaf het moment dat hij thuiskomt. Hij gooit zijn jas op de grond, zijn tas in de hoek en maakt een zwijnenstal van de keuken als hij een boterham smeert. En dan zijn kamer: die zou je niet eens meer kunnen betreden als ik hem niet af en toe zou opruimen.

Maak uw borst maar nat. Uw zoon staat aan het prille begin van de puberteit, vanaf nu wordt het alleen maar erger. Een beetje puber heeft maling aan grenzen, wordt afgeleid door hormonen, en maakt zich niet druk om troep. Als u als politieagent gaat optreden delft u het onderspit. Het beste is met uw stoute zoon in gesprek te gaan, hem op zijn verantwoordelijkheden aan te spreken, en tot afspraken te komen. Omdat dat veel geduld vergt, moet u intussen proberen te relativeren. We hebben een wrang verhaal voor u dat daarbij kan helpen.
 

Een van de beste levenslessen

In 1943 zat Do’s vader geïnterneerd in een Japans kamp in Indonesië. Hij was toen tien jaar. Zijn vaders was door de Japanners in een ander kamp geplaatst. Omdat zijn zusje ziek werd afgevoerd naar een ziekenkamp, en zijn moeder meeging om haar te verzorgen, moest hij een paar maanden voor zichzelf zorgen. Een passage uit zijn memoires: ‘Ik ruimde niet op, waste niet af, waste geen kleren. Na een paar weken besefte ik dat ik naar de bliksem ging. Sindsdien heb ik een zekere orde en netheid gehandhaafd. Het was een van de beste levenslessen.’
 

Niet meer opruimen

In het licht van dit treurige verhaal is uw probleem piepklein. Maar als we zo gaan beginnen doet niets er meer toe. U zou een element uit het verhaal kunnen uitproberen, door uw zoons kamer niet meer op te ruimen. Hij gaat dan wel niet ‘naar de bliksem’, maar hij zal het toch vervelend vinden dat zijn spullen onvindbaar worden, zijn kleren niet worden gewassen, zijn prullenbak overloopt. Dan gaat hij misschien toch ‘een zekere orde en netheid handhaven.’ Dank intussen de hemel dat u in het Nederland van 2017 woont.

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl

 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >


aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboeken vreemd

Al heeft je kind vast geen idee, de dubbelzinnigheid van deze kinderboeken is zo opvallend dat jij ze liever in de kast laat staan.

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen...

 

Misschien was 'Kitty' beter geweest

 

Rillingen krijg je ervan

 

En wáárom zou je je kind dit precies willen leren?

 

Lees ook
6x fijne boeken van bestsellerauteur Mariëtte Middelbeek >

 

Een beetje flauw, wel grappig

 

Brrrr

 

Daar is-ie weer: Dick

 

Niet zo onschuldig als het lijkt

 

Ietwat ongelukkig gekozen...

 

Stalker George

 

En dan die tekening erbij...

 

Ook hier hadden de tekenaars vast iets anders bedoeld

Bron: Bored Panda
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >