‘Mijn kinderen hebben absoluut geen tafelmanieren’

16.09.2017 08:11
Els en Do

De opvoedtantes Els en Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 32, 20 en 18) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je een van de vragen, mét antwoord.

Ze eten nog net niet met hun handen, prakken hun aardappelen, smakken als wolven en praten met volle mond. Mijn kinderen van negen en elf jaar hebben absoluut geen tafelmanieren. Hoe vaak ik ook corrigeer en protesteer, het helpt niet.

De zoon en dochter van tante Do waren ook zo. Aan tafel deden ze alles wat God verboden had. Als Do ze naar de keuken verbande, slobberden ze daar vrolijk door. Do zei dan net als haar ouders vroeger: “Zo kun je nooit bij de koningin aan tafel zitten.” Dat wilden ze helemaal niet, dus dat had geen enkel effect.
 

Een wedstrijdje

Op een dag verscheen Do aan tafel met een Beatrix-pruik op. Uit de feestwinkel. Haar kinderen kregen de slappe lach. Toen Do hun aandacht had, introduceerde ze een wedstrijdelement. Iedereen moest proberen een ander te betrappen op de volgende slechte manieren:

  1. Met volle mond praten.
  2. Prakken.
  3. Smakken.
  4. Slobberen.
  5. Ellebogen op tafel.
  6. Blazen op het eten.
  7. Teveel opscheppen.

Wie de minste fouten maakte, mocht kiezen wat het gezin de volgende dag at. Kinderen zijn dol op wedstrijdjes. Binnen de kortste keren konden Do’s kinderen zo bij de echte Beatrix aanschuiven. Als die dat had gewild. Misschien heeft uw man een goede imitatie van koning Willem-Alexander in huis, en anders doet u een koningin Máxima. Succes verzekerd.

Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl